Simona Paula Dobrescu

ECUMENISM | G 20 INTERFAITH FORUM ( 12-14 septembrie 2021 Bologna-Italia)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Criza afgană, dialogul între religii, bioetica, dezvoltarea durabilă,lupta împotriva terorismului și a fundamentalismului religios au fost doar câteva din punctele prezente în agenda acestui Meeting al Credințelor.

Tema centrală în jurul căreia s-au desfășurat activitățile și lucrările acestui Forum a fost:”Time to Heal”, Qohelet 3:”Fiecare lucru are timpul,momentul său”.Înțeleptele cuvinte ale lui Qohelet vorbesc de vindecare,în cazul de față, vindecarea de virusul care a provocat pandemia de Covid-19, de cel care deslănțuie sentimente de intoleranță și ură, și de cel cumplit al războiului care cauzează: distrugere,victime,suferință, dezrădăcinarea persoanelor din locurile de origine și lovește în mod ireparabil patrimoniul ambiental și cultural.

Obiectivul acestui eveniment a fost acela de a crea un spațiu, în care numeroasele personalități religioase din lumea întreagă, autoritățile politice ale diverselor țări,instituțiile internaționale și spirituale,cât și un număr important de experți și intelectuali se pot întâlni și dialoga, ținând cont de problemele de importanță globală.

Acest reușit proiect de mari dimensiuni a pus în evidență faptul că religiile asumându-și propriile răspunderi au cuvânt de spus și pot contribui la construirea unei societăți internaționale mai juste care poate și trebuie să respecte demnitatea tuturor persoanelor,întărind în acest fel valorile universale.

Este demnă de amintit, prezența, luni 13 septembrie 2021 a IPSS Arhiepiscop Khajag Barsamian, Reprezentantul Bisericii Apostolice Armene pe lângă Sfântul Scaun, în cadrul sesiunii intitulate:”Ecumenismul creștin este un model?”, în timp ce Sanctitatea Sa Aram I Keshisian Patriarhul Catolic de Cilicia, în alt moment a evidenția rolul liderilor religioși, în criza din regiunile arabe.

Dorința tuturor este ca la cele trei cuvinte care încep cu litera P: People, Planet, Prosperity să se adauge cea mai importantă, PEACE!

P.S.La o reuniune ecumenică care s-a ținut în Armenia (Echmiadzin) pe 10 septembrie 2021 s-a discutat de protejarea, salvarea patrimoniului istoric, cultural și spiritual, loc identitar pentru populație și credincioși. Acest lucru se poate realiza devenind vecini în pace, respectând și protejând casele altora, în numele justiției, al dialogului și al libertății religioase care este un important drept uman.

Simona Paula Dobrescu