Mihai Stepan Cazazian

ECONOMIA ARMENIEI / Guvernul promite mai multe măsuri de stimulare a sectorului IT&C

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

computer-field-trip

Guvernul armean a aprobat o serie de măsuri prin care speră să ajute sectorul IT&C (tehnologia informației și comunicațiilor) de a rămâne cel mai dinamic sector al economiei armene.

Estimările preliminare ale guvernului arată că producția din acest sector a crescut cu aproape 20% anul trecut, la 550 milioane $, o cifră echivalentă cu aproximativ 5% din PIB.

Industria IT&C în Armenia cuprinde  450 de companii, cu o creștere de 22% pe an, între 2008 și 2014. Este acest sector lucrează, în prezent, aproximativ 15.000 de persoane.

Planul anual de acțiune, aprobat de către prim-ministrul Hovik Abrahamyan prevede stimularea sectoarelor orientate spre export. “Guvernul va continua să sprijine în mod constant sectorul IT&C”, a declarat  Abrahamian în timp ce se afla în vizită la filiala armeană a companiei americane Synopsys cu sediul în California. El a anunțat că guvernul lucrează cu managerii IT pentru un “program național” care să sprijine industria.

10122011_6

Cu 750 de angajați, filiala Synopsys este cea mai mare companie IT&C din Armenia. Compania administrează, de asemenea, o catedră de informatică la Universitatea de Stat secția Inginerie din Armenia.classroom-computer-education-620x202

 

Încă insuficienta calitate a cursurilor de informatică din universitățile armene   reprezintă principalul obstacol în calea creșterii rapide a sectorului, consideră experți în informatică

Ca parte a eforturilor guvernului, Ministerul armean al Educației a introdus studiul computerelor, microelectronica și telecomunicațiile, ca discipline obligatorii în cinci licee începând cu luna septembrie. Alte zece școli armene ar trebui să ofere același tip de cursuri din septembrie 2016.

Guvernul a propus Parlamentului, încă din decembrie 2014, un proiect de lege care prevede introducerea unor scutiri de impozit, semnificative pentru companiile IT&C care folosesc până la 30 de persoane.

http://www.armenews.com