Redactor

E.S. Sergey MINASYAN, ambasadorul Armeniei, în vizită la Cluj și Gherla (17-18 februarie)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

E.S. Sergey MINASYAN, ambasadorul Republicii Armenia în România a avut la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca o întrevedere cu prorectorul acestei instituții, prof.univ.dr. Corin BRAGA,  în a cărui coordonare intră și relațiile cu Centrele culturale din cadrul UBB. În cadrul întrevederii, la care au participat și domnii  dr.Tudor SĂLĂGEAN, director, respectiv, Karen A. SEBESI, director adjunct al Institutului de Armenologie și președinte al  sucursalei clujene a Uniunii Armenilor din România. Întâlnirea, care a durat cu mult peste așteptări, a avut ca teme principale, revigorarea Institului de Armenologie, care, la fel, ca mai toate instituțiile de acest gen, a avut de suferit de pe urma pandemiei. S-a hotaărât ca în viitorul apropiat să se realizeze un protocol de colaborare în trei, UBB- UAR Cluj-Institutul de armenologie. Se doresc a fi implementate programe de colaborare la nivel de universitari din ambele țări, de invitarea la Universitate a lectorului de limbă armeană de la Universitatea din București, a identificării posibilităților de exploatare a programelor Erasmus pentru spațiile non-UE. Prorectorul UBB a cerut ca un draft pentru a se demara definitivarea protocolul de colaborare să se conceapă cât mai repede posibil, pentru a putea fi prezentat Conducerii UBB și parafării acestuia.

În cursul după-amiezii și a serii, E.S. Sergey MINASYAN, ambasadorul Republicii Armenia, s-a deplasat la Gherla/Armenopolis, la invitașia comunității armene de acolo, pentru a participa la evenimentele culturale organizate de către comunitatea armeană locală, sub coordonarea neobosiților Erika URSAN-ESZTEGÁR și Ioan ESZTEGÁR.

La balul mascat revigorat cu această ocazie a fost o participare masivă a reprezentanților diferitelor comunități armenești din țară și de peste hotare, ocazie cu care primarul municipiului Gherla, Ovidiu DRĂGAN, a asigurat organizatorii și comunitatea locală, că în persoana lui vor avea întotdeauna un adevărat partener, cu care vor putea merge mai departe în tot ce înseamnă păstrarea și întărirea identității naționale. Secretarul general al UAR, Hacic GARABET, s-a alăturat gândurilor exprimate de antevorbitorii săi, bucurându-se de tot ce înseamnă armenism în orașul armenesc, Armenopolisul de odinioară.

E.S. Sergey MINASYAN, ambasadorul Republicii Armenia a ținut  să aprecieze dinamismul și anvergura realizării evenimentelor culturale de la Gherla, dar și necesitatea pentru păstrarea unității comunității din Gherla/Armenopolis.

În cursul zilei de sâmbătă , pe lângă întâlnirile cu reprezentanții comunităților sosite din diferite zone ale țării la evenimentele din Gherla/Armenopolis, E.S. Sergey MINASYAN, ambasadorul Republicii Armenia în România s-a întreținut cordial și cu István VÁKÁR, vicepreședintele Consiliului județean și membru activ al sucursalei clujene a UAR.

K. PANYAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *