Elena Chobanyan

E-Conferinţă la Universitatea Adam Mickiewicz : „Lumea în timpul pandemiei și după aceasta”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În zilele de 20 și 21 mai, 2020, Universitatea Adam Mickiewicz a organizat  prima conferință științifică internațională online, cu titlul „Lumea în perioada pandemiei și post-pandemice”, la care au participat 120 de cercetători, reprezintând peste 40 de centre științifice din întreaga lume.

Pe lângă discuțiile  grupurilor, au avut loc și dezbateri cu parlamentari polonezi, discuții la care au participat și profesorii Sang Chul Park de la Universitatea Politehnică din Coreea de Sud, Radosław Fiedler de la Universitatea  Adam Mickiewicz  din Poznań, Radosław Malinowski de la Colegiul Tangaza din Nairobi, Kenya.

Panelurile care au avut loc, ca parte a evenimentului, au putut fi văzute pe pagina de Facebook a Facultăţii de ştiinţe politice şi jurnalism (UAM), precum şi pe contul de Youtube prezentate prin două panouri în limbile engleză, rusă şi poloneză.

Conferinţa a fost deschisă de profesorii Tadeusz Wallas, prorectorul Universității Adam Mickiewicz din Poznan, profesorul Andrzej Stelmach, decanul Facultății de ştiințe politice și jurnalism a aceleiaşi universităţi, precum şi de profesorul Krzysztof Hajder, președintele Comitetului de organizare. Sesiunea plenară a părţii a doua a fost moderată de profesorii Krzysztof Hajder, Waldemar Sługocki şi Dr. Adrian Zandberg.

Tema principală abordată s-a referit la coronavirus, iar fiecăre vorbitor şi conferenţiar şi-a prezentat propria temă, cum ar fi abordarea coreeană pentru a controla COVID-19 și factorii săi de succes; Statele Unite ale Americii și COVID-19: cauze, acțiuni și efecte; conștientizarea  traficului de persoane; Kenya și pandemia COVID-19: fragilitate și oportunitate.

Panelul  nouă, prezentat în limba rusă, numit “Pandemia ca factor destabilizator în politica mondială și regională a statelor din Asia, Europa Centrală și de Est”, a fost moderat de către profesorul Łukasz Donaj (UAM). Participanţii la acest panel, printre care s-a aflat și semnatara acestor rânduri, au fost cetăţeni din fostelor republici sovietice.  

Două zile pline de discuţii ardente şi importante, care probabil ne vor ajuta să înţelegem ce se ascunde în spatele pandemiei izbucnite în întreaga lume, ce poate fi făcut în timpul acestei perioade şi mai ales cum va arăta lumea după această încercare financiară, psihologică şi, în primul rând, de sănătate, cel mai important pentru fiinţa umană.

  • Vezi aici prezentate în detaliu temele conferinţei, împreună cu toţi participanţii.