DZĂNUNT ( C R Ă C I U N ) la Constanța
Ca în fiecare an, sărbătoarea Crăciunului a fost așteptată de către toți – mari și mici – cu nerăbdare, speranță și încrederea că Anul Nou, aflat abia la început, va fi mai mai bun, mai pașnic și – în primul rând – mai evalavios, apropiindu-ne și mai mult de credință, ca pentru a confirma previziunea lui Andre Malreaux că „Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc.”
Duminică, 3 ianuarie a.c., înainte de oficierea Sfintei Liturghii, părintele paroh Oshakan Khachatryan a transmis celor prezenți salutul și binecuvântarea arhierească a Prea Sfinției Sale Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România. În biserică se aflau déjà, la dispoziția enoriașilor, câteva zeci de exemplare ale Pastoralei de Anul Nou 2016 – a Prea Sfinției Sale.
În mod special în acest an am avut parte și de un element de noutate, introdus printre ritualurile Bisericii Apostolice Armene de către Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, Patriarhul tuturor armenilor: sfințirea rodiilor. Duminică, 3 ianuarie, a.c., după săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele paroh Oshakan Khachatryan a oficiat ritualul de sfințire a rodiilor aduse de credincioși , aflate pe o masă în fața altarului. În tradiția poporului armean, rodia este privită ca un simbol național, reprezentând viața, belșugul, bucuria. Conform simbolisticii creștine, acest fruct sugerează sângele Lui Hristos, semnificând totodată Învierea Lui Iisus și belșugul harurilor dumnezeiești. Sfinții părinți ai Bisericii Armene au identificat în rodie semnificația Bisericii, care își ține uniți toți credincioșii, tot astfel cum rodia strânge sub coaja sa, mulțimea boabelor. Imaginea rodiei se regăsește frecvent în decorațiunile arhitecturii armene – ca atare sau ca detaliu ornamental stilizat – în arta iconistică, stereotomie, miniaturi, goblinuri.
Marți, 5 ianuarie, a avut loc la biserica „Sfânta Maria” slujba de Ajun al Crăciunului. Părintele a început serviciul divin într-o atmosferă de calm, reculegere și cucernicie, enoriașii fiind déjà pregătiți sufletește să primească bunăvoința și milostivirea dumnezeiască.
Doamna preoteasă Armine Khachatryan a intonat „Զանճառելի Լուսոյ Մայր” („Zangiareli Luso Mayr”), secondată de corul bisericesc învestmântat de sărbătoare în robe de culoare grena, cu cruci aurii, care a continuat cu colindul „Այսօր տոն է Սուրբ Ծննդեան” (Aysor don e Surp Dzănăntyan”.
După încheierea slujbei religioase, a sosit momentul mult așteptat de cei mici: cu o desagă uriașă în spate, și-a făcut intrarea Moș Crăciun, primit cu bucurie de copii, care organizați într-un cor ad-hoc, l-au întâmpinat cu colindul „Moș Crăciun cu plete dalbe/ A sosit de prin nămeți. . . ” Alături de bradul împodobit regește, simbol al Pomului Vieții Paradisiace, copiii cuminți, dar … și ceilalți care au promis solemn că vor fi mai cuminți în anul ce a început, au primit daruri substanțiale, ca în fiecare an, oferite de Uniunea Armenilor din România – filiala Constanța – prin efortul depus de Eduard Kerpician, secretarul filialei.
După ceremonie și salutul tradițional „Hristos dzănav yev haydnețav!” și răspunsul „Orhneal e haydnutyună Hristosi!”, credincioșii s-au îndreptat spre casă, cei mici cu pachetele în mâini, nerăbdători să le afle conținutul, cei mari cu lumânări ori candele aprinse de la Sfântul altar, ducând acasă Sfânta Lumină, simbol al stelei călăuzitoare a magilor.
A doua zi, părintele a oficiat Liturghia de Crăciun, celebrând, prin sfințirea apei, botezul simbolic al lui Iisus Hristos în apa Iordanului. Onoarea de a fi Nașul Crucii i-a revenit anul acesta lui Aram Niță, elev – premiant – în casa a VI-a, pe care părintele l-a prezentat drept copil plin de talente și haruri de la Dumnezeu și căruia i-a urat succes în tot ceea ce va întreprinde pe viitor.
După distribuirea apei sfințite, credincioșii nu s-au grăbit spre casă, căci la parterul clădirii îi aștepta o gustare delicioasă, oferită de filiala constănțeană a U.A.R., în cinstea sărbătoririi Nașterii și Botezului lui Iisus. Președintele filialei, Hacic Garabet, s-a ostenit sufletește și fizic cărând produsele pe care doamnele Vartanuș Avachian, Magda Sarchisian și Haiganuș Ovannesian le-au pregătit și ornat. După sfințirea bucatelor de către părintele Oshagan, am petrecut împreună momente plăcute ca într-o adevărată familie fericită, alături de părinte și preoteasă, de Președintele Hacic Garabet și soția sa, Clemența.
În ziua următoare, de Mereloț, vremea fiind destul de neprielnică mersului la cimitir, părintele a adunat pomelnicele toate și a oficiat o slujbă colectivă de parastas, în biserică, pomenind numele tuturor celor de pe liste; după aceea s-a deplasat la cimitir, împreună cu cei care s-au simțit în stare să înfrunte vitregia naturii, spre a sfinți mormintele răposaților.
În proxima sămbătă, părintele va descinde din nou la biserica din Tulcea – conform programului său lunar – și va celebra și acolo Sfânta Naștere, spre a oferi și armenilor tulceni prilejul de a spune , laolaltă cu noi toți:
„HRISTOS DZĂNAV YEV HAYDNEȚAV!”
„ORHNEAL E HAYDNUTYUNĂ HRISTOSI!”
„MEZ YEV ȚEZ MEDZ AVEDIS!”