Redactor

După Mourad Papazian încă doi activiști din diaspora armeană au primit interdicția de a intra în Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Massis Abrahamian, un lider al filialei olandeze a partidului panarmean Dașnakțutiun, și fiica sa Suneh, în vârstă de 23 de ani, au sosit luni și, respectiv, duminică pe aeroportul Zvartnots din Erevan. Oficialii de biroul de imigrare le-au spus că nu pot intra în Armenia și vor fi expulzați.
„Cuvintele nu pot descrie dezamăgirea și durerea pe care le simt că am fost privată de patria mea”, a scris Suneh Abrahamian pe facebook, înainte de a se reîntoarce în Țările de Jos.
Luni seara, tatăl ei se afla încă în zona de tranzit a aeroportului Zvartnots, așteptând un zbor de întoarcere la Varșovia. El a spus că nu i s-a comunicat nici un motiv pentru a fi declarat persona non grata de către guvernul armean.
Guvernul a refuzat să comenteze despre expulzări, trimițând toate anchetele Serviciului Național de Securitate (NSS) care nu a răspuns la o solicitare din partea postului RFE/RL luni seară.

Lui Mourad Papazian, un alt activist Dașnakțutiun și unul dintre liderii importantei comunități armene din Franța, i s-a refuzat, de asemenea, intrarea în Armenia în urmă cu două săptămâni. Consiliul Coordonator al Organizațiilor Armene din Franța (CCAF) a condamnat interdicția.
După o tăcere de opt zile, cabinetul primului ministru Nikol Pașinian a spus că domnul Papazian a fost expulzat pentru că a organizat o demonstrație zgomotoasă împotriva vizitei prim-ministrului armean în Franța, în iunie 2021. El a spus că demonstranții au aruncat „diverse obiecte” spre suita domnului Pașinian în timpul vizitei sale la Paris. Liderul franco-armean a negat orice implicare în această demonstrație.

Massis Abrahamian a dat de înțeles că nu i s-a permis să călătorească în Armenia, deoarece a fost unul dintre organizatorii protestelor care au perturbat călătoria domnului Pașinian în Țările de Jos în mai 2022. Unii dintre protestatarii armeano-olandezi au scandat sloganuri ofensatoare la adresa primului ministru.
Abrahamian a subliniat că protestele au fost sancționate de autoritățile olandeze și au fost pașnice. „Toți armenii din diaspora se vor îngrijora acum dacă li se va permite să intre în Armenia la sosire”, a declarat el Serviciului Armenia al RFE/RL de pe aeroportul din Erevan.
Organizația Partidului Dașnakțutiun din Armenia a fost în fruntea mitingurilor lansate în această primăvară de principalele grupuri de opoziție ale țării în încercarea de a-l răsturna de la putere pe prim-ministrul Pașinian. Nu este surprinzător faptul că liderii partidului Dașnak din Erevan s-au grăbit să condamne ultimele expulzări ale activiștilor lor din diaspora.
Unul dintre ei, Artsvik Minasian, l-a acuzat pe Pașinian că încearcă să-și reducă la tăcere criticii din diaspora armeană. „Chiar și sub regimul bolșevic, nu a existat o represiune atât de masivă”, a spus el.

Un alt lider Dașnakțutiun, Ishkhan Saghatelian, a legat interdicțiile de călătorie cu ceea ce el numește o represiune guvernamentală împotriva activiștilor și susținătorilor opoziției din Armenia. Peste o duzină dintre ei sunt în prezent arestați, acuzați că au agresat polițiști și susținători guvernamentali. Autoritățile armene susțin că acuzațiile nu sunt motivate politic.
„Nikol încearcă să treacă la un regim autoritar”, a acuzat Saghatelian într-o postare pe Facebook. „Istoria lumii arată că la un moment dat toți populiștii se transformă în dictatori pentru că nu se mai pot agăța de putere prin fraudă și înșelăciune. »

***

Pe de altă parte duminică 31 august la Aghavno la punctul de frontieră al Republicii Arțakh, în drum spre Stepanakert unde urma să participe la botezul nepotului său, Raffi K. Hovannisian, primul ministrul al Afacerilor Externe al Armeniei independente și fondatorul Partidului Moștenirea, a fost oficial împiedicat să intre pe teritoriul Republicii Arțakh de către militarii contingentului rus de menținere a păcii.

Arătându-i un ordin de la comandantul lor și fotografia însoțitoare, soldații de la punctul de control nu au oferit niciun motiv sau temei pentru această interdicție dar au confirmat că ar fi putut veni de la „vârful” unui oficial al Erevanului.

Guvernul Republicii Arțakh au încercat să rezolve și să anuleze această decizie ore întregi, dar în zadar. Un reprezentant al punctului de frontieră a invocat o posibilă legătură cu dictatura de la Baku.

„Lașitatea acestei comenzi îndreaptă într-o singură direcție. Nu poate fi decât o persoană, un lider eșuat, care trebuie să părăsească scena împreună cu vecinul său xenofob de dragul păcii și securității regionale autentice”, a sugerat Hovannisian.

după armenews și RFE/RL