Mihai Stepan Cazazian

După 100 de ani trei deputați de origine armeană ajung în Parlamentul turc

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

arton112840-480x215

Selina Dogan, Markar Essayan și Garo Paylan

 

Rezultatele alegerilor legislative din Turcia arată că partidul islamo-conservator al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan este pe primul loc. Totuși a pierdut majoritatea absolută în parlament și nu mai poate guverna singur, potrivit rezultatelor după ce au fost numărate aproape toate buletinele de vot, informează AFP.

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), la putere din 2002, obține 259 de locuri de deputați din 550 cu 41% din voturi, în timp ce partidul kurd HDP (Partidul Democratic al Poporului) a obținut 12,5% din voturi și va avea 78 de deputați în parlament, potrivit rezultatelor citate de televiziuni după numărarea a 98% din sufragii.

După numărarea a 75% din buletine, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) a obținut 43% din sufragii, fapt ce marchează o evoluție majoră, întrucât începând din anul 2002 această formațiune a obținut majoritatea absolută la toate alegerile.

Formațiunea kurdă HDP (Partidul Democratic al Poporului) a trecut pragul electoral de 10% și ar putea obține astfel peste 70 de mandate în legislativ.

Cele două partide de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) și Partidul Acțiunii Naționaliste (MHP, de dreapta), acestea au obținut circa 24% și respectiv 17% din voturi. Rata participării la urme a fost de 85%.

După 100 de ani trei deputați, de origine armeană  ajung în Parlamentul de la Ankara.

Este vorba de Garo Paylan și Markar Essayan, journalist la publicația  Yeni Safak aleși din partea Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP)și  Selina Dogan din partea  HDP (Partidul Democratic al Poporului).

One Response to După 100 de ani trei deputați de origine armeană ajung în Parlamentul turc

  1. Krikor June 9, 2015 at 6:14 pm

    Sa nu fim pacaliti de propaganda Turca. Acesti ” deputati” nu sunt alceva decat marionete ale guvernilui Turk . Nu au nici o putere sau influenta