DREPTURILE OMULUI / Conferința Bisericilor Europene cere protejarea locurilor de cult

Pe data de 10 decembrie 2020, cu ocazia celebrării Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, Conferința Bisericilor Europene (CEC) a făcut un apel, cerând actualizarea “Planului de acțiune” al Națiunilor Unite, privind protejarea patrimoniului cultural, religios și simbolic.
Semnând o declarație în acest sens, Consiliul Bisericilor Europene a pus în evidență anumite situații pline de o reală tristețe și durere.

În cursul acestui an s-a înregistrat un număr enorm de pierderi de vieți omenești din cauza pandemiei de Covid-19; cu scopul de a garanta sănătatea publică, restricțiile au fost aplicate și lăcașurilor de cult, limitându-se în acest fel libertatea de a profesa propriul crez religios, lucru care, din fericire, nu a stins “flacără” speranței și a credinței; în Europa multe lăcașuri de cult, continuă să rămână locuri de dispută.; muzeul Hagia Sophia și Biserica Chora din Turcia, au devenit moschei; Catedrala Ghazanchetsots din Șuși-Nagorno Karabakh în urma recentului conflict armeano-azer, a fost bombardată și profanată; nimeni nu uită împușcăturile aproape de sinagoga din Viena și pe cei câțiva creștini omorâți în Catedrala de la Nisa.

Biserici, moschei, sinagogi, cimitire, morminte, edificii religioase și locuri sacre, împreună reprezintă un patrimoniu cultural-religios, care face parte din identitatea multor credincioși și a comunităților pe care le reprezintă. Atacarea, vânzarea, distrugerea, ignorarea adevăratului scop a unui loc sacru, reprezintă un atac împotriva identității religioase, culturale și lingvistice a credincioșilor.

Reconstruirea locurilor de cult, ajută la recuperarea demnității individuale și colective, la construirea coeziunii sociale și a respectării pluralismului.
Protejarea lor, înseamnă respectarea atât a minorităților, cât și a majorităților religioase în aceeași măsură și totodată, păstrarea memoriei cât și a mărturiilor unui trecut comun. Distrugerea sau mistificarea lăcașurilor de cult, provoacă pagube imense patrimoniului cultural, punând în pericol pacea în Europa și în țările din jurul continentului.
Simona Paula Dobrescu