Elena Chobanyan

“Dragoste în cer” din colaborarea lui DerHova și Hasmik Karapetian?

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

4

DerHova și Hasmik Karapetian vor lansa în curând un single, duet. “Anhnară”.De această dată ne vor uimi printr-un alt cântec.

Haideți să aflăm împreună de la compozitorul, aranjorul și DJ-ul, Harutyun Ter-Hovakimian (DerHova), despre ce este vorba.

– DerHova, cum s-a născut această idee de a realiza un al doilea cântec cu Hasmik Karapetian?

– Cântecul “Anhnară”,  regizor al videoclipului este Serj Gabian, a fost o încercare foarte personală și importantă pentru mine. Nici nu-mi trecea prin cap, că Hasmik va fi de acord cu participarea mea și cântecul va fi apreciat de auditoriu. Deși am interpretat cântece de 20 de ani, ca backing vocal, la propriile mele melodii nu am fost niciodată vocea principală. Pentru mine a fost un pic neobișnuit. Iar datorită succesului acestui cântec ne-am hotărât să compunem al doilea cântec.

– Și cum l-ați numit?

– “Dragoste în cer”. Dacă îl comparăm cu primul duet, acesta este mai ritmic, de dans. În  prezent lucrăm la videoclipul acestuia.images

– Și acesta este o noutate în domeniul pop armenesc, ca și restul creațiilor tale?  

– Da, să vedem, nu știm cînd  îl vom lansa…

– Cum ai devenit compozitor și ai intrat în acest domeniu interesant, dar și încordat al show-business-ului?

– Încă din copilărie m-am ocupat de muzică, dar nu am primit niciodată educție muzicală.  La 16 ani am semnat primul meu contract cu compania “Record Label”, iar la 17 am lansat primul meu CD. Până să mă mut din Canada  în Armenia și în general în străinătate, de 10 ani m-am ocupat de show-business, iar în Armenia creez de 7 ani de zile, colabărând cu cântăreții armeni.

– Se spune, că în Armenia nu există show-business. Dacă e așa, de ce?

– În cuvântul “show-business” există cuvântul “business”, adică modalitate de a munci bani. Însă la noi cântăreții cu bani sunt cei care interpretează rabiz (un fel de manele), și produc bani în special în diaspora. Majoritatea cântăreților de aici este nevoită să cânte la restaurante și la nunți pentru a obține bani, iar vânzarea CD-urilor nu este convenabilă. Principala problemă a noastră este, că avem o piață mică, ceea ce pune amprentă pe clasamentul show-business-ului armenesc. În afară de aceasta, greașeala este în faptul, că nu încercăm să prezentăm propria artă altor popoare, piețelor mari.

– Până acum câte melodii, cântece create și aranjate ai?

– Nu pot să spun exact, dar în ultimii 22 de ani am realizat aproximativ 400 de cântece. La început totul cream singur, ca solo artist, și până la mutarea în Armenia compuneam melodii în diverse genuri sub diverse pseudonime, însă aici nu am avut astfel de proiecte. Au fost doar lucrări “featuring”, în care erau incluse interpretări scurte,la fel duetul cu Hasmik Karapetian.

– Dacă nu ai fi fost DerHova din prezent, cine ai fi fost?

– Aș fi fost arhitect.

– Iarăși creator. Apropo, ce fel de obstacole ai întâlnit pe drumul creației?

– Cea mai mare problemă a fost cu contractul. Cred că toți compozitorii din străinătate au întâmpinat cel puțin o dată această complicație. A fost un proces lung, care m-a extenuat și mi-a influențat procesul de muncă.

– Ce fel de proicte noi ai?

– În această vară, în loc de a merge în vacanță, m-am concentrat asupra lucrărilor mele și până la sfârșitul anului 2013 le voi lansa pe rând. În afara duetului cu Hasmik, în octombrie vor fi lansate, de asemenea, câteva alte single-uri, precum câtecul “În brațele visului” al lui Narek Makarian, Sevak Amroian și Razmik Amian, în noiembrie cântecul lui Lilit Hovhannisian etc. Apoi, două luni mă voi concentra asupra unui proiect foarte serios, de alt gen, despre care nu aș dori să vorbesc.

– În secolul al XXI-lea există aproape orice, în afară de ce?

– În afară de sinceritate. Poate și filozofii au vorbit despre aceasta. În sinceritate, simplitate există puritate, lumină, bucurie, dar și înțelepciune.

– Cum ai dori să fie viața?

– Mi-e dor de comunicarea și atitudinea sinceră. Trăiesc în Armenia de 11 ani, însă am observat că oamenii sunt neatenți și nesinceri unul față de celălalt. Aș dori să se schimbe toate acestea. 

– Atunci care este remediul?

– Această schimbare trebuie să înceapă de sus, de la liderii. Atunci când ei se vor gândi la propriul popor și țară, sunt sigur, că și caracterul armenilor se va schimba înspre bine. Se vor împlini cu speranță, încredere, vor deveni veseli, zâmbitori și mult mai buni.

Elena Ciobanyan

*      DerHova (născut la 22 februarie, 1974 în Canada, Toronto) în anul 1992 a lansat primul său  albom numit “Phantasy”, până în anul 2002 în domeniul internațional a scris și a lansat mai mult ca 300 de cântece. A colaborat cu companii lidere mondiale de înregistrare, precum “Sony”, “BMG”, “Universal Music”. În 2002 s-a mutat la Erevan, dar până în 2006 a lucrat  pentru piața din străinătate. În 2006 a prelucrat, a aranjat și a lansat prima sa lucrare armenească, “Qami Pci” interpretată de formația armenească “Hayq”. Majoritatea creațiilor sale a devenit hit-uri, de pildă cântecul “Ziua și prezentul” al lui Sofi Mkheian, “Qele, qele” al lui Sirusho, “Mama” al lui Vladimir Arzumanian etc. În 2006 a colaborat cu numeroși reprezentanți armeni ai artei muzicale, Arame, Hasmik Karapetian, Davo, Arpi, Arsen Safarian, formația “Reîncarnația”, Lilit Hovhannisian și mulți alții. Dar lanțul creației lui nu se oprește aici și își continuă cu mare pasiune calea începută.