Mihai Stepan Cazazian

O nouă carte de bucate armenești

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

COPERTA CARTE

 

Dragi cititori,

vă semnalăm cu bucurie o nouă şi interesantă apariţie editorială sub titlul „Bucătăria armeană”, apărută la editura Carolina din Cluj Napoca. Cartea a văzut lumina tiparului sub îndrumarea  colegilor noştri de la comunitatea armenilor din Cluj, fiind în fapt o traducere realizată de Chira Carolina şi Jeszajan Zsaszmen după o veche carte de bucate armeneşti scrisă de  A.G. Markosian şi E.A. Tigranian.

Cartea poartă cititorul într-o fascinantă călătorie prin bucătăria armeană, un veritabil slalom printre antice reţete de supe, dolma ca la Ecimiadzin, păstrăvi umpluţi, cărnuri de berbec  la frigare,  mâncăruri pe jăratic, plăcintă cu mac sau chiar pâini ritualice cu aer urartian, condimentate pe alocuri cu mici povestiri sau sfaturi de pregatire şi păstrare a alimentelor.

Trecând peste micile imperfecţiuni de adaptare a traducerii în limba română şi de transcriere a denumirii preparatelor, cartea în sine poate constitui o importantă bază de date atât pentru armenii din România, care de-a lungul generaţiilor au pierdut din reţetele strămoşilor lor, cât şi pentru cei interesaţi să experimenteze fabuloasa bucătărie armenească, considerată de cercetători una dintre cele mai vechi din lume.

19.04.2013

Paul Agopian

One Response to O nouă carte de bucate armenești

  1. Tabriz April 28, 2013 at 2:38 am

    Mda… Vad o gramada de preparate turcesti la descriere acestei cartii. Oare de cand ele au devenit armenesti? Culmea e ca uneori nu ati avut imaginatie nici macar sa inventati nume armenesti la aceste preparate. De exemplu cuvantul “dolma” (adica sarmale), are semnificatie doar in limba turca si inseamna “umplut”. Si de cand Urartu este un stat armean?! Este si cum sa spuna un roman ca Imperiul Roman a fost un stat romanesc!