Mihai Stepan Cazazian

Dr Taner Akçam subliniază necesitatea INSTITUȚIONALIZĂRII CERCETĂRILOR asupra Genocidului Armean

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Într-un editorial publicat de The Armenian Weekly, istoricul turc Taner Akcam a criticat decizia lui Erdogan de a crea o comisie independentă pentru a „răspunde acuzațiilor de genocid” și a subliniat necesitatea „instituționalizării” cercetărilor în privința Genocidului Armean.

„Conform unui articol publicat în ediția din 23 iunie 2020 a ziarului Hürriyet, Turcia a decis să creeze „o nouă instituție civilă și autonomă” pentru a „răspunde acuzațiilor de genocid și a dezvolta o strategie [pentru a contracara]”. Decizia a fost luată în ședința de la ora 5 a Înaltului Consiliu al Președintelui din 16 iunie 2020. (vezi și articolul publicat aici )

În cadrul ședinței, s-a stabilit că principalul eșec al Turciei în această privință a fost acela că nu are o instituție unică care să se ocupe direct de revendicările armene și să dezvolte un [contraargument] și o strategie și că aceasta „nu a dezvoltat o strategie globală”.

Prin urmare, s-a decis crearea unei noi instituții pentru remedierea acestui neajuns. „Sarcina unică” a acestei noi organizații ar fi „a vedea diversele dimensiuni ale subiectului – cum ar fi cultura, istoria, propaganda și legea, nu doar politica – în ansamblu”. În plus, ca parte a hotărârii, s-a afirmat că „instituția ar fi o inițiativă autonomă și civilă a [societății] fără legătură directă cu guvernul sau cu statul”.

În cele din urmă, această știre trebuie interpretată și ca o recunoaștere a unui alt adevăr amar: astăzi, în toată America de Nord, nu există un singur centru de cercetare sau un program universitar, la o universitate, care să se ocupe, exclusiv sau direct de chestiunea genocidului armean sau care să fie creat în acest scop.

Există aproximativ 250 de programe în universitățile americane dedicate studiului Holocaustului. Unele dintre ele sunt pur și simplu institute de cercetare. În acest context, absența totală a unor astfel de programe – de cercetare sau nu – care tratează în mod direct și exclusiv Genocidul Armean este cu atât mai evidentă, ca o pilulă amară de înghițit.

Încă o dată, să subliniem: în afară de eforturile devotate și neprețuite ale diferitelor instituții armene independente, ale societății civile și ale academicienilor care aduc o contribuție valoroasă la studiile armene, inclusiv studiul Genocidului Armean, nu există instituționalizare în universitățile americane în acest domeniu și o lipsă relativă de cercetări și studii. Cea mai mare problemă, pentru a avansa în acest domeniu, este lipsa structurilor instituționale din cadrul universităților americane.

În ultimii ani, la toate evenimentele la care am fost invitat, cu toate ocaziile în care am fost nevoit să vorbesc public, am subliniat de multe ori necesitatea „instituționalizării” cercetării despre Genocidul Armean. Am subliniat imposibilitatea de a răspunde eficient la marea și bine finanțata „industrie negaționistă” turcă, fără existența unor organizații sau instituții concurente. Ar fi o prostie să presupunem că, pur și simplu pentru că avem adevărul faptelor istorice de partea noastră acesta este singurul factor determinant care va prevala/conta pe termen lung.

Aș fi vrut să cred că pledoariile mele au găsit, până acum, un teren fertil, dar nu este cazul. Poate că această ultimă inițiativă a guvernului turc va declanșa, în sfârșit, un sunet de alarmă, care va permite și altora să vadă importanța crucială a acestei probleme.

Sperăm că acțiunea Ankarei va duce cumva la urgentarea problemei și îi va trezi pe cei care trăiesc în automulțumire. Aceasta este una dintre cele mai importante mijloace de combatere a negării turcești și a noii inițiative a Turciei: instituționalizarea cercetărilor asupra Genocidului Armean într-un cadru academic “.