Eduard Antonian

Dr. MARTA TRANCU-REINER (25 sept.1875-14 ian.1950)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Cea care avea să devină un simbol, prima femeie chirurg din România, Marta Trancu s-a născut la Târgu Frumos.Tatăl său Lazăr Trancu era căsătorit cu Ana Ciomac, avea deci strămoşi iluştri armeni pe ambele linii ale familiei. Unul dintre fraţii săi a fost nu mai puţin ilustrul viitor politician, Grigore Trancu-Iaşi. Va urma o carieră strălucită în medicină (în ciuda glumelor şi aluziilor subtile specifice epocii). Astfel în1899 a absolvit Facultatea de Medicină din Iaşi şi a obţinut titlul de doctor plus o prestigioasă bursă de specializare. Lucrează la spitalul Colentina. S-a căsătorit cu marele anatomist şi antropolog Francisc Iosef Reiner. În timpul Primului Război Mondial a fost mobilizata pe front şi este avansată la gradul de maior medic militar. A fost solicitată graţie profesionalismului său de către Regina Maria să conducă Spitalul de Chirurgie (instalat în Palatul Regal). Din cauza afluxului imens de răniţi în bătălii se înfiinţează mai multe spitale şi astfel Dr. Marta Trancu Reiner ajunge la un moment dat să conducă concomitent trei spitale. Mergea peste tot prin spitalele de campanie împreună cu Regina Maria “Mama Răniţilor”. Au alinat suferinţele soldaţilor cu o deosebită abnegaţie şi spirit de sacrificiu.

În această perioadă Regina Maria contactează o infecţie la o plagă ce necesita rapid intervenţia chirurgicală. Regina a solicitat în mod expres ca această operaţie să fie efectuată de Dr. Marta Trancu-Reiner.

A publicat numeroase lucrări, studii şi articole în reviste medicale. Devine specialistă şi în ginecologie. Decorată cu cele mai înalte ordine, printre care şi “Ordinul Regina Maria” Cls. I, Dr. Marta Tracu-Reiner a fost primită în 1935 ca o recunoaştere a valorii sale în Academia de Medicină. Activează în paralel şi ca profesor universitar şi tot în 1935 este aleasă membru de onoare a Societăţii de Biologie. A reuşit să-i publice soţului său Dr. Francisc Reiner (cu care a fost căsătorită peste 50 de ani) rodul studiilor sale în mai multe volume. A ţinut în permanenţă un jurnal în care îşi nota meticulos tot ceea ce o impresiona. Gândurile şi trăirile sale dramatic exprimate aveau să vadă lumina tiparului mult mai târziu într-un volum “File de Jurnal”.

Neglijată şi persecutată de comunişti, după ce casa îi este confiscată, Dr. Marta Trancu-Reiner s-a stins singură în meschina-i mansardă (unde fusese mutată forţat) într-o noapte geroasă de ianuarie, în 1950.

 

EDUARD ANTONIAN