Arsen Arzumanyan

Două știri din arhiva „Ararat”-ului despre comunitățile armene din Ploiești și Focșani

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Comunitatea armeană din Ploiești nu se numără printre cele mai vechi din România, însă a fost una dintre cele mai active în perioada interbelică. Deși armenii din acest oraș niciodată nu au avut lăcașul lor de cult, precum majoritatea comunităților armene din țară, totuși, din arhiva „Ararat”-ului aflăm că au fost încercări pentru construirea unei capele în oraș. Citim în numărul revistei din februarie 1937:

„Mica comunitate armeană din Ploiești se pregătește să-și construiască o capelă și o grădiniță de copii. Până acum s-a subscris suma de lei 170,000. Au participat la subscripție domnii N. Altiokaian cu 40,000 lei; Domnii S. Aiazian și Frații Eramian cu câte 25,000; Fr. Garibian cu 10,000 și alte persoane pioase cu sume mai mici.
S-a ales o comisiune compusă din domnii H. Altiokaian, Dro și Aiazian, care va continua cu subscripția”.

Este interesant că printre membrii comisiei se află marele comandant armean Dro (Drastamat Kanayan) care a locuit în Ploiești în jur de 15 ani. Despre soarta acestei inițiative știm doar că nu s-a construit capela, iar după cel de-Al Doilea Război Mondial doar în câțiva ani numărul armenilor din Ploiești a scăzut dramatic.

Pe parcursul celui de-Al Doilea Război Mondial armenii din România, alături de poporul român, au ajutat statul Român în mai multe situații. Unul dintre aceste exemple îl găsim în revista „Ararat”, numărul din septembrie 1941, în articolul cu titlul „Subscripția comunității armene din Focșani”:

„Au subscris în folosul fondului de înființare de spitale noi pentru răniții de război D-nii:
Anton Ferhat și Kr. Bedrosian câte 5000 lei; D-na Maria A. Alaci și H. Artinian câte 4000; G. Vosganian și S. Șeitanian 3000; Dr. Ibrăileanu, O. Kuiumgian, N. Boiagian și O. Ohanesian, H. Zaharian, A. Sarkisian, Theodor Basarabeanu, B. Bogosian, D-na Tinca Papazian, B. Hacikian, S. Alaci, G. Simionovici, I. Simionovici, P. Hanagic câte 2000 lei.
D-na Lucia Ionescu, Kr. Minasian, A. Merzian, K. Ciurhaian, C. Cristea, D. Teodor, M. Missir, G. Burdea, D-na Maria Dr. Tomița, D-na Ebraxe Ștefănescu, Gr. Cerchez câte 1000 lei.
V. Agopian, A. Boos, A. Mesrobian, D. Armagonian, G. Agopian, Pr. Aslanian, D-na Florența Cricorian și Ing. Hacikian câte 500 lei.
S. Merzian și Cr. Trancu câte 400 lei; Jud. St. Ibrăileanu, Em. Codreanu și D-na Roza Gricorian câte 300 lei.
G. Seferian și M. Cizilian câte 200 lei.
Pe lângă  aceasta mai donează D-nii: G. Vosganian și S. Șeitanian câte 10 litri lapte săptămânal, pe toată durata războiului spitalului de răniți din localitate și 1000 lei pentru răniți.
D. H. Zacarian chifle în valoare de 2500 lei.
D. S. Manughian 4000 lei Crucii Roșii”.

Arsen ARZUMANYAN

One Response to Două știri din arhiva „Ararat”-ului despre comunitățile armene din Ploiești și Focșani

  1. Irinel Altiocaian November 7, 2021 at 11:36 am

    Felicitari pentru acest articol, Arsen!