Lanis Sahazizian

DOUĂ ANIVERSĂRI DE PESTE UN SECOL, IMPORTANTE PENTRU COMUNITATEA ARMEANĂ DIN ROMÂNIA DAR UITATE

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Catedrala 1912

În perioada anilor 1912-1913, a apărut în București, ziarul “ȘEPOR” (Goarna), primul ziar tipărit în limba armenă din România. Acest ziar a fost tipărit în tipografia companiei Socek din București .
Cel care a fost redactorul, scriitorul majorității materialelor și zețarul acestei publicații a fost tatăl meu, Levon Lanis. De asemeni, important a fost faptul că Levon Lanis a adus de la Constantinopol matrițele literelor armenești care au fost folosite la tipărirea ziarului Șepor și apoi în București, la alte publicații în limba armeană până după cel de-al Doilea Război Mondial.
În ziarul Șepor s-a publicat prima fotografie a Catedralei Armene din București, architect Dimitrie Maimarolu, constructor Grigore Cerchez.

Tot în această perioadă a avut loc un alt eveniment de importanță pentru noi armenii din România și anume publicarea de Nicolae Iorga a unei broșuri Armenii și românii : o paralelă istorică, în Analele Academiei Române ( 1913). Iorga a pornit la scrierea acestei istorii datorită unei subvenții oferit de Grigore Buiucliu pentru cel ce ar scrie o asfel de lucrare. Aici vreau să menționez că Iorga s-a adresat tatălui meu, Levon Lanis, pentru a-i traduce câteva documente din limba armeană și turcă.
Sunt convins că vor fi alții din comunitatea armeană din România care vor dezvolta și vor aduce în actualitate noi date despre aceste două evenimente istorice importante.

Lanis Anton