Bedros Horasangian

DOSAR 1915 / Cu și despre armeni

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Genocide-100

Noi mărturii despre genocid

 

Există o întreagă literatură de specialitate, studii complexe și cercetări extrem de laborioase semnate de univeristari și istorici de mare prestigiu care să ateste, fără putință de tăgadă dimensiunile crimelor comise de guvernul Junilor Turci în ultimii ani ai Imperiului Otoman. Genocidul nu s-a consumat doar în 1915, ci a fost extins și în următorii ani, sub diverse forme. Cu noi crime și masacre – la Dersim de exemplu – cu spolierea propietăților și bunurilor așa zis abandonate de către armenii uciși/deportați, cu procesul de islamizare forțată a zeci de mii de copii preluați de famiile turcești sau arabe, du frica/teroarea/spaima induse în supraviețuitorii care nu au reușit să plece din Imperiul otoman și Republica Turcia care i-a urmat. Nu spunem lucruri noi, chiar dacă mereu, cu fiecare carte/volum de studii se aprofundează și se fixează adevărul despre cele întîmplate. Propunem în aceste număr al Dosar-ului 1915, scurte prezentări a patru cărți. Și reproducerea, ad integrum al unui articol publicat în cotidianul Evenimentul Zilei din 13 martie 2015. Semnat de fostul consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, sociologul Iulian Chifu.În buna tradiție a consilierilor prezidențiali ai fostului președinte – și avem în vedere pe alt fost, Iulian Fota, care nici el nu s-a lăsat mai prejos în a repeta tezele negaționiștilor turci, preluînd și alegațiile propagandei azere – Iulian Chifu face cîteva afirmații extrem de grave la adresa armenilor și a istoriei lor. Cu tragediile lor cu tot. Este cu totul regretabil – dar nu neobișnuit azi – ca oficialii români să preia pe nedigerate afirmații ale propagandei negaționiste turcești de astăzi. Nu facem nici un fel de comentarii, atragem doar atenția și opunem acestor afirmații calomnioase patru cărți. Una vine din Germania lui Frau Merkel – are tot dreptul să fie invitată la Erevan pentru ceremoniile din 24 Aprilie  –  alte trei, după cum le vom prezenta pe scurt, pînă să le luăm la mărunțit pe larg, vin de la Paris. (vezi articolul Chestiunea armenească, o „Coloană a infinitului”…semnat de Horea Porumb)  De unde președintele Francois Hollande a declarat deja, că va veni la comemorarea a 100 de ani de la debutul Primului Genocid al Secolul XX.

Bedros HORASANGIAN

Genocidul negat. Scurtă prezentare

Volkermord an den Armeniern, Herbig Verlag, 2015, de Michael Hesemann
SCALED_3_800_600_377_600_314_500_147960_file.pic.1c9de1be19990000.jpg23062381294Cumplitul drum al suferințelor îndurate de cel mai vechi popor creștin a început cu o razie în 24.o4. 1915. Conform estimărilor unor istorici moderni au căzut ca victime a acestui „Armenocid” circa 1,5 milioane de persoane.Folosind paravanul unei așazise comjurații ale armenilor împotriva imperiului otoman, regimul Junilor turci și-a pus în aplciare cuo cruzime înspăimîntătoare viziunea sa asupra unui stat pur musulman.Guvernul turc neagă pînă în zilele noastre acest genocid, amintind cel mult de un ”regretabil masacru”. Dar documentarea evenimentelor,pentru prima dat[ ]n aacest volum utiliz]nd materiale nepublicate din Arhiva Secretă a Vaticanului, inclusiv corespondența purtată între papa Benedict al XV-lea și Sultanul Mahomet V – avem chiar facsimilul scrisorilor- demonstrează în mod nemijlocit și cutremurător această crimă împotriva umanității.

Constantin Erbiceanu

PS. Volumul, repet, cuprinde tentativele disperate ale Papei Benedict XV-lea și ale diplomaților săi de a stopa crimele și dovedesc înfrîngerea Omeniei în întrecerea cu Barbaria.

c.e.