Bedros Horasangian

DOSAR 1915 / Bedros Horasangian : Vor recunoaște Israelul și SUA Genocidul din 1915 ?

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

După ce Statele Unite au decis să mute ambasada sa de la Tel Aviv la Ierusalim, ca semn de recunoaștere ca capitalei statului Israel, situația zonală și internațională s-a complicat. Și inflamat pe alocuri. Uniunea Europeană, în cap cu Angela Merkel, Macron și Theresa May a condamnat gestul președintelui Trump, iar țările arabe și islamice au protestat pe mai multe voci. Sigur că nu putem compara confruntările Tsahal-ului cu militanții – un fel de a spune, Hamas de la frontiera cu Gaza cu admonestările și acuzele reciproce din România. Dintre un Guvern (PSD+ALDE) aparent dispus să accepte mutarea ambasadei României și un Prim ministru și  guvernanta de serviciu (PSD) cu partidele de opoziție – PNL,USR și PMP, transformate la iuțeală în filopalestiniene, și deplângând de mila relațiilor cu Turcia și țările musulmane din Orientul Mijlociu. In timp ce președintele liberal Klaus Iohannis, pe bună dreptate, vexat de faptul că n-a fost consultat a păstrat o echidistanță bombănită la chestiune. Bref, pe fondul acesta de iritare, Turcia a expulzat ambasadorul israelian de la Ankara, a închis Consulatul General de la Izmir, a jignit și umilit diplomați israelieni în afara oricăror cutume diplomatice, iar stafida pe cozonac a pus-o mereu impulsivul Președinte Erdogan care a catalogat acțiunile  israelienilor de a răspunde atacurilor Hamas – unde s-a mai pomenit să te duci la demonstrații violente cu copiii în brațe! Etc. – drept  genocid. Premierul Israelian a răspuns și el pe Twitter, că nu „Erdogan este în măsură să ne dea nouă lecții de moralitate.” Acum, întâmplător sau nu, ceva se mișcă în establishment-ul politic israelian legat de genocidul comis de Imperiul Otoman în 1915.

Yisrael Katz

Deja la Erevan, Yisrael Katz, membru al executivului de la Ierusalim, Ministru al transporturilor și intelligence, a spus neted că statul Israel nu are nici un motiv să nu recunoască Genocidul. În aceleași zile am aflat că doi deputați din Knesset ( Parlamentul Israelian) au pregătit deja o rezoluție pentru recunoașterea genocidului. Interesant este că pentru prima oară subiectul nu s-a mai discutat în Comisia pentru educație, cultură și sport și a fost propusă pentru o dezbatere în plenul Knesset-ului.

 

Amid Ohana

Itzik Shmuli

 

 

 

 

 

 

 

Inițiatorii sunt Amid Ohana, un deputat al partidului Likud ( de dreapta, aflat la guvernare) și un reprezentant al opoziției, Itzik Shmuli, din partea Partidului Unității Sioniste (de stânga).

Tamar Zandberg

Knessetul trebuie să recunoască Genocidul Armean,”it’s the right thing to do, as people an Jew. This is our moral&historic option, some thig are close above the politics”, spune Tamar Zandberg din partea partidului Meretz. Interesele strategice al Turciei și Israelului au dus la o amânare a unei decizii politice, chiar dacă au fost și alte încercări. Votul din Knesset va trebui confirmat însă de primul ministru Bibi Netanyahu, afirmă și Zev Chafets, jurnalist și fost consilier al lui Menahem Begin, care decide politica externă a Israelului și va fi obligat – ca un gânditor strategic ce este! – să decidă ce va face Israelul pe acest subiect. Ce au făcut până acum succesivele administrații americane și președinții care le-au deservit, știm bine. Dincolo de lobby-ul unor senatori, republicani, mai ales, dar și democrați, în ultima clipă s-a blocat totul și cuvântul genocid – incriminat și azi de legislația turcă – a dispărut de pe agendă. Vor fi astăzi capabile administrațiile americană și israeliană să accepte un adevăr istoric? Sau vor avea prioritate, ca de atâtea ori până astăzi interesele politice, militare, strategice și economice, care să permită, iar, dacă nu falsificarea, măcar ignorarea unui adevăr. Aici suntem, dincolo de rafturile pline de cărți, documente de arhivă, cercetări aprofundate și mii, mii de mărturii. De ultimă oră, aflăm că Nili, o evreică din Imperiul Otoman care a trăit acei ani, spune că a văzut cum militarii otomani au dat foc unor armeni de vii, după cum mărturisește la rîndul lui ce știe, Yuli Edelstein, speaker-ul Knesset-ului. Aflat în rîndul celor care militează pentru recunoaștere. Din prestigiosul cotidian Jerusalim Post putem afla zilnic cum stau și evoluează lucrurile. Vom urmări cu interes aceste dezbateri din Knesset și din societatea israeliană, dar și tot ce se întâmplă în Orientul Mijlociu. Recunoașterea israeliană ar putea fi un puternic sprijin moral dat armenilor, celor care, ca și evreii, au traversat propria lor Deșert/Golgotă. Pe vremea aceea nu era CNN-ul care să transmită live cum au stat cu exactitate lucrurile, faptele.

Bedros HORASANGIAN