Mihai Stepan Cazazian

DONAȚIE. Matenadaran-ul s-a îmbogățit cu un exemplar unic al Bibliei în limba armeană

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

arton92027-480x320

Bogata colecție de manuscrise și cărți rare a Matenadaran-ului s-a îmbogățit cu un exemplar unic. Un exemplar al  primei Biblii  tipărite în limba armeană, donației făcută de Ralph Yirikian, director general al companiei de telefonie mobilă VivaCell-MTS.

Biblia este tipărită de Voskan Erevanți în anul 1666 la Amsterdam. Acest exemplar a făcut parte, de-a lungul anilor, din diferite colecții particulare iar datorită acestei donații a ajuns la Matenadaran unde va fi expusă în cadrul expoziției permanente.

Acest exemplar a fost prezentat de către Voskan Erevanți Catolicosului Hagop Jughayetsi unul din susținătorii introducerii tiparului în limba armeană. În 1668 Biblia a fost decorată cu coperți în argint fiind, astfel, un exemplar unic în arta armeană. Coperțile au fost realizate de un reprezentant al școlii de la Erzerum, un centru renumit al artei orfevrăriei armenești. Coperta reprezintă o scenă din Bunavestire iar spatele o imagine din Înviere.  Biblia se deschide cu descrierea celor patru evangheliști și simbolurile lor.

http://www.armenews.com