Mihai Stepan Cazazian

Doi tineri armeni din România studiază la Seminarul Teologic GEVORGIAN aflat la Catedrala Patriarhală Sfântul Scaun de la Ecimiadzin

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

           Seminarul GEVORGIAN (Universitate Teologică) este instituţia de studii superioare a Catedralei Patriarhale de la Sf. Ecimiadzin unde studiază peste o sută de studenţi din Armenia şi din diferite ţări. Această instituţie a fost fondată de către  Catolicosul  Gevorg al IV-lea în anul 1874 şi se consideră cea mai veche instituţie de studii superioare care funcţionează până-n prezent în Armenia. În această instituţie au predat specialişti şi pedagoci prestigioşi ca: Manuk Abehian, Hracia Aciarian, Leo, Stepan Lisiţian, Cristofor Kara-Murza, Hovhannes Hovhannisian, Hakob Manandian,  Arhiepiscopul Mahachia Ormanian, Arhimandritul Ter Mkrtcian, Episcopul  Gareghin  Hovsepian, Ervand Ter Minasian şi alţii.

         Numele unor remarcabil absolvenţi ai seminarului este asociat cu numele de armenism, deseori deveniţi symbol cum ar fi: Arhimandritul Komitas, Avetik Isahachian,  Derenic Demircian, Nikolaios Adonţ, Aksel Bakunţ, şi mulţi alţii., şi astăzi la această instituţie predau specialişti de marcă ai Armeniei.

           În momentul de faţă la seminarul din Armenia studiază doi tineri armeni din România şi anume din Botoşani. Ei au fost recomandaţi de către Preacucernicul Părinte Krikor Holca din Botoşani şi binecuvântaţi de către P.S. Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România.

          George Damian este student în anul IV şi peste doi ani va intra în rândul  clericilor armeni, iar Bogdan Aritonovici a plecat la Ecimiadzin anul acesta pe data 15 septembrie, însoţit de P.S.Datev Hagopian, Episcopul Eparhiei Armene din România. După şase ani de studii,  acest tineri vor intra în rândul clericilor armeni şi din ordinal  S.S. Karekin al II-lea, Catolicos și  Patriarhul Tuturor Armenilor, vor sluji  în Eparhia Armeană din România.

           A fi slujitor în Biserica Armeană înseamnă  a  investi  întreg potenţialul pentru poporul şi biserica armeană. O astfel de slujire presupune devotement, responsabilitate, iar cel ce conştientizează acest fapt venind la Seminarul Teologic, se  dedică naţiunii armene, iar pentru toate acestea este necesară o pregătire spirituală şi o educaţie ideologică exemplară. Cu toate că ţelul principal al seminarului este de a pregăti slujitori spirituali, însă această instituţie nu este numai pentru a pregăti clerici. Unul din principiile seminarului este posibilitatea studenţilor de a alege liber. Aceia care nu doresc să devină clerici după terminarea seminarului, pot  aduce aportul lor în diferite domenii ca:  istorie, filologie, armenologie, teologie, arte etc.

              Prin adoptarea noilor programe, studenţilor veniţi din diferite ţări, le este oferită posibilitatea de a studia teologia şi armenologia. Pentru studenţii nevorbitori  în limba armeană sunt oferite condiţii speciale. Datorită acestor schimbări, studenţii străini au posibilitatea să-şi continue studiile în alte instituţii prestigioase din lume, astfel continuind tradiţia formată de la începutul sec. XX. Studenţii eminenţi sunt trimişi din ordinal S.S. Patriarhul Tuturor Armenilor la aprofundarea studiilor în diferite instituţii prestigioase  din lume. 

            Toţi tinerii armeni din România care au dorinţa şi chemarea de a sluji Biserica şi poporul armean şi sunt dornici de a primi o educaţie aleasă şi a completa rândurile clericilor armeni, rugămintea noastră este de a se adresa Eparhiei Armene din România. Suntem siguri că România, prin exemplul S.S. Catolicos și Patriarh Suprem al tuturor armenilor Vazgen I, va continua tradiţia şi va da clerici prestigioşi şi dedicaţi Bisericii Armene şi întregii armenimi.

 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din Romania

 

 

 

One Response to Doi tineri armeni din România studiază la Seminarul Teologic GEVORGIAN aflat la Catedrala Patriarhală Sfântul Scaun de la Ecimiadzin

  1. Olinicenco Petre October 16, 2017 at 7:23 pm

    Bun? seara în prohia armeana de la Tg-ocna nu se poate pl?ti contribu?ia pentru biserica din nustiu ce probleme legate de administrare