Mihai Stepan Cazazian

DOBRICI / Lansarea cărții “Armenii din Bazargicul de altădată” ( ediția în limba bulgară) de Edvard Jeamgocian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Picture 024

În luna aprilie a acestui an avea loc, la Ruse, prima întîlnire dintre  reprezentanți ai Uniunii Armenilor din România și  membri ai comunității armene din Bulgaria, reprezentanți ai unor organizații  din Ruse, Plovdiv, Dobrici, Varna, Sofia. Acțiunea a fost precedată, în luna decembrie, de lansarea  în limba bulgară a  romanului “Cartea șoaptelor” , de Varujan Vosganian, în cîteva orașe și centre ale comunității armene de la sud de Dunăre.

Aceste întîlniri care pot fi considerate ca o relansare a  relațiilor dintre cele două comunități surori au fost urmate, la jumătatea lunii septembrie de  prezentarea ediției în limba bulgară a monografiei “Armenii din Bazargicul de altădată” de Edvard Jeamgocian ( ediția în limba română a apărut în anul 2011 la Editura Ararat). Astfel am ajuns împreună cu deputatul Varujan Pambuccian și domnul Garo Haciaturian în orașul Dobrici,  fostul oraș Layout 1Bazargic, pentru a participa la evenimentul organizat de armenii din localitate. Trebuie spus că realizarea monografiei în limba bulgară a fost posibilă datorită contribuției  financiare a unor armeni  din Dobrici dar și cu sprijinul UAR care a tipărit  volumul la tipografia din București. Traducerea a fost realizată, cu mult profesionalism de domnul  Konstantin Karaivanov  fost inspector de limbă franceză, la  inspectoratul județean al învățământului, Dobrici  distins cu ordinul de cavaler al ordinului Palmes académiques,  decernat de către Ministerul învățământului, Franța – după cum singur se prezintă. Să mai amintim că tehnoredactarea a fost realizată la Tipografia Ararat de către Laurențiu Popescu  cel ce a ținut legătura cu traducătorul și a reușit să depășească problemele legate de necunoașterea limbii bulgare !

Să revenim. După o călătorie de cca 4 ore de la București la Dobrici am fost întîmpinați de armenii din acest oraș. De altfel pe unii dintre ei, domnul  Onik Ghyulian sau  doctor Boghos Garjarian îi cunoșteam de  la precedentele întîlniri.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Lansarea monografiei a avut loc într-o frumoasă sală a Teatrului  din Dobrici  în prezența unui numeros public atît armeni cît și bulgari. După un moment muzical au vorbit despre monografia “Armenii din Bazargicul de altădată” în ordine domnii Stanislav Penev – membru corespondent al Uniunii scriitorilor bulgari, președinte al Asociației  “Societate literară” – Varna; redactor-șef al ziarului “Literatură și societate”,  profesor Agop Garabedian – istoric – fost director la Institutul de studii balcanice de pe lîngă Academia bulgară de științe, Radoslav Simeonov – istoric, responsabil la Muzeul militar, Dobrici, Boyan Sarkizov – profesor de filozofie, traducătorul Konstantin Karaivanov. Apoi a fost citit mesajul domnului Jeamgocian către participanți  iar, în continuare, au vorbit arhitect Agop Karakașian, doamna Kamelia Koyceva – primar adjunct la Municipalitatea Dobrici,  Ehiazar Uzunian, consul onorific al Republicii Armene la Plovdiv. Dr Boghos Garjarian – președinte UGAB, filiala Ruse, a citi mesajul de salut din partea președintelui UGAB Plovdiv, domnul Rupen Ciavușian. La final domnul Onik Ghyulian, președinte al societății “Comunitatea armeană” din Dobrici, a mulțumit sponsorilor, Uniunii Armenilor din România și persoanelor care și-au adus contribuția lor la organizarea festivității, precum și oaspeților prezenți la lansarea volumului. În timpul prezentării cărții au fost proiectate pe un ecran imagini din volum care prezintă viața și activitatea atît de bogată a comunității armene din  Bazargicul de altădată. Participanții la lansare au primit cîte un pliant, în limba bulgară realizat de redacția Ararat  cu titlul  Armenii, liant al prieteniei româno-bulgare, realizat tot de Edvard Jeamgocian  ( tradus de K. Karaivanov)  în care  sunt menționate cîteva momente din istoria celor două comunități armene ale căror destine a fost în multe privințe  asemănător.

Picture 055

După lansare participanții au vizitat Biserica armenească “Surp Ovanes” din Dobrici și s-au întreținut la clubul comunității  la un pahar de vin. A fost o seară plină de semnificații  și ar trebui ca relațiile dintre comunitățile armene din România și Bulgaria să fie întărite prin participarea comună la evenimente culturale, religioase sau, cum a fost în cazul de față, lansări de carte. Să nu uităm că timp de 50 de ani Bisericile Armene  din România și Bulgaria au avut un Întîistătător comun în persoana regretatului IPSS  Arhiepiscop Dirayr Mardichian.

Mihai STEPAN  CAZAZIAN        Picture 056

mai multe fotografii pe  https://www.facebook.com