Mihai Stepan Cazazian

Dispariția istoricului și cercetătorului Samvel Karapetyan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

A fost istoric și cercetător, unul dintre cei mai importanți specialiști în monumente și lucrări de patrimoniu armenesc. Samvel Karapetyan a decedat la Erevan în vârstă de 59 de ani. Istoricul Vahé Lorents, care a fost un apropiat dal lui Samvel Karapetyan, a anunțat vestea dispariției sale. „O pierdere dureroasă, pentru știință, pentru națiune, pentru umanitate”, a scris el. Multe personalități și organizații din Armenia au deplâns dispariția sa.

Născut în 1961, Samvel Karapetian a fost un expert în arhitectură medievală, specializat în studiul monumentelor istorice din Armenia, Nagorno-Karabakh și țările vecine.

A examinat și catalogat mii de artefacte din istoria și arhitectura armenească pe parcursul a peste două decenii. Karapetyan a condus filiala din Erevan a ONG-ului „Research on Armenian Architecture”.

Karapetyan a fost, de asemenea, cunoscut ca un critic constant al modului cum sunt conservate monumentele armenești din Turcia, Georgia și Azerbaidjan․ El și-a prezentat concluziile, în 2007 în fața Congresului SUA și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în 2008 ․

În 2007 i-a fost decernat Premiul președintelui Armeniei pentru Științe umaniste, ca o recunoaștere a muncii sale.

One Response to Dispariția istoricului și cercetătorului Samvel Karapetyan

  1. Laszlo Dajbukat February 28, 2020 at 6:31 pm

    Va rog, nu folositi expresia “tarile vecine”! “Tarile vecine” este tot Armenia. Se numeste “Armenia istorica” …