Mihai Stepan Cazazian

Discursul premierului…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Ludovic Orban la recepția oferită cu ocazia aniversării Centenarului Uniunii Armenilor din România

Înalt Prea Sfinția Voastră, Excelența Voastră, domnule ambasador, domnule președinte, doamnelor și domnilor,

Sunt onorat şi bucuros să fiu astăzi alături de dumneavoastră pentru a aniversa un secol de la fondarea Uniunii Armenilor din România, reprezentanta uneia dintre cele mai străvechi și mai nobile comunități etnice și culturale din țara noastră. Într-adevăr, aniversăm cei 100 de ani ai Uniunii, dar, în același timp, trebuie să onorăm cei peste 1.000 de ani de prezență a armenilor în spațiul românesc, 1.000 de ani de contribuții importante la istoria noastră comună, 1.000 de ani în care economia, societatea și cultura țării noastre au beneficiat de aportul și loialitatea armenilor așezați aici încă din secolul al X-lea.

Se cuvine întotdeauna, la asemenea aniversări, să cinstim memoria înaintașilor, iar comunitatea armenească a dat României nume mari ale unor personalități pe care le admirăm și le așezăm, fără ezitare, în panteonul făuritorilor de neam și țară. Cum altfel am putea să îl considerăm pe cărturarul și fondatorul învățământului modern în România, Spiru Haret, membru notabil al comunității armenești, dar – și sunt mândru să amintesc – om de stat și om politic liberal, sau cum am putea să o uităm pe Ana Aslan, savant căreia îi datorăm unul dintre cele mai faimoase branduri românești, Virgil Madgearu, Garabet Ibrăileanu, Mihail Jora, Grigor Zambaccian, Iacob Zadik și atâția alții, care ar trebui să ne fie mereu în memorie ca oameni de știință, artiști, oameni de litere, militari, fondatori de instituții, care au îmbogățit cultura și societatea românească.

În anul 1919, întemeierea Uniunii Armenilor din România a însemnat asocierea comunităților armenești istorice aflate în toate provinciile românești care se uniseră în 1918. Era, astfel, demonstrată voința de a participa la construcția României Mari, căreia armenii i-au fost mereu loiali și în care comunitatea a fost protejată și a înflorit. Din păcate, regimul comunist a afectat în mod tragic viața armenilor din România, a distrus și a alungat o mare parte din această comunitate puternică și generoasă, printr-o campanie de persecuții ale cărei rezultate devastatoare le-am înțeles foarte târziu după Revoluția din 1989.

Datorăm mult comunității armenilor din țara noastră și poate că nu am făcut tot ce ar fi trebuit pentru a-i recunoaște meritele. Aș dori în acest moment aniversar să aduc nu numai mulțumiri din partea Guvernului, ci și asigurarea că, împreună, vom reuși să facem mai multe pentru a ține vie memoria acestor mari români armeni, să păstrăm şi să îngrijim mai bine patrimoniul cultural și istoric pe care ni l-au lăsat, să sprijinim viața comunității și rolul său în societatea românească de astăzi.

Urez comunității armenilor și uniunii care îi reprezintă să aibă un viitor prosper în România, iar României îi doresc să se bucură de prezența comunității dumneavoastră, care a fost și este o parte atât de valoroasă a națiunii noastre. La mulți ani cât mai buni și fericiți în România democratică, europeană!

Numai puțin, că mai am un text și de la mine, nu de la cei care m-au ajutat.

În 2000 am fost în Statele Unite și la Boston, un profesor de științe politice m-a întrebat, de fapt, ne-a întrebat, că eram un grup, dacă știm care este țara din lume care a beneficiat de cel mai mare ajutor pe cap de locuitor din partea Statelor Unite ale Americii. Evident că nu am știut răspunsul, fiecare a răspuns: Polonia, Israelul. Nu, în anul 2000, țara cu cel mai mare ajutor pe cap de locuitor, din partea Statelor Unite, a fost Armenia. Și am întrebat: “Dar de ce?” Şi ne-a explicat de ce. Speaker-ul Camerei Reprezentanților era ales într-un colegiu în care erau 20 și ceva la sută populație armenească care vota unitar și care i-a pus ca și condiție pentru susținerea candidaturii, în momentul în care s-a înscris în cursă, să sprijine țara mamă. Este un exemplu minunat, solidaritatea comunităților armenești, mai ales cu țara mamă, este o lecție din care și noi, românii, trebuie să învățăm. Vă doresc sănătate, la mulți ani, numai bine!

  •  
  •  

One Response to Discursul premierului…

  1. Krikor Krikorian December 19, 2019 at 5:22 am

    FELICITARI SI NUMAI BINE. SUNTEM MANDRI CA SUNTEM ARMENI DIN ROMANIA
    ACUM AR FI CAZUL CA SI PARLAMENTUL ROMANIEI SA NU MAI FIE INFLUENTAT SI INTIMITAT DE TURCIA SI SA VOTEZE RECUNOASTEREA GENOCIDULUI ARMEAN ASA CUM AU FACU-O TARILE CIVILIZATE INCLUSIV STATELE UNITE