Discursul E.S. Christian TER STEPANIAN, ambasador delegat permanent al Republicii Armenia la UNESCO la cea de-a cincisprezecea ședință a Comitetului pentru protecția bunurilor culturale în caz de conflict armat – Paris, 10 și 11 decembrie 2020 –

Doamnă președintă,
Doamnelor și domnilor membri ai comitetului,
Salutăm adoptarea acestei declarații [ vezi declarația aici]
Cu toate acestea, nu poate fi ignorată realitatea tristă și tragică.
Zona de conflict din Nagorno-Karabakh a fost scena unui conflict armat pe scară largă între 27 septembrie și 10 noiembrie 2020.
Evident, problemele legate de protecția bunurilor culturale prezente în acestă zonă au fost în centrul temelor de discuție și al comentariilor care au ridicat îngrijorări la nivel internațional.
În această perioadă, am asistat la bombardamente intenționate care au lovit în special Catedrala Sfântului Mântuitor Ghazanchețoț din Șuși, un lăcaș de cult extrem de simbolic pentru poporul armean și de mare valoare arhitecturală, provocând pagube semnificative.
În urma încetării ostilităților din 10 noiembrie, au fost și continuă să se comită acte de vandalism împotriva proprietăților culturale armene situate pe teritoriile Nagorno-Karabakh care au intrat sub controlul Azerbaidjanului.
Delegațiilor le-au fost furnizate multe documente cu privire la acest subiect și nu voi reveni.
Nu vă voi ascunde că ceea ce se întâmplă astăzi, în fața ochilor noștri, cu privire la situația patrimoniului cultural armean din Nagorno-Karabakh sub controlul uneia dintre părțile în conflict dă naștere celor mai mari preocupări ale noastre: biserici distruse, cruci și statui din biserici avariate și profanate, de asemeni morminte cu pietre tombale și așa mai departe. Toate acestea subliniază nevoia urgentă de intervenție rapidă pentru a proteja un patrimoniu care poate fi încă salvat. Lista preliminară a bunurilor culturale armenești prezente pe aceste teritorii pe care o depun membrilor acestui comitet, ca anexă la această declarație, mărturisește, în același timp, bogăția și diversitatea acestui patrimoniu, dar dezvăluie și riscurile și amenințările care apasă asupra lor.
Din acest motiv, Armenia a răspuns imediat favorabil inițiativei luate de directorul general de a organiza o misiune preliminară pe teren, bazându-se pe Convenția cadru pentru protecția bunurilor culturale în caz de conflict armat și cele două protocoale ale acesteia, cu acordul ambelor părți.
Dorim să mulțumim UNESCO pentru dorința de a-și asuma rolul său legitim în protecția patrimoniului cultural al omenirii.
Astăzi, Armenia oferă sprijinul său deplin pentru a contribui la îndeplinirea acestei misiuni, care credem că va fi organizată în condiții de imparțialitate totală; misiuni care vor face posibilă întocmirea unui inventar al bunurilor culturale din zona de conflict din Nagorno-Karabakh și evaluarea situației acestora, punând astfel bazele pentru protecția eficientă a acestui patrimoniu.
Acesta este sensul declarației pe care Comitetul noastră tocmai a adoptat-o și pe care o solicităm.
Vă mulțumim pentru atenție.