Mihai Stepan Cazazian

DIPLOMAȚIE / Inaugurarea Ambasadei Armeniei în Israel

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Armenia a inaugurat ambasada din Israel, la un an după ce a decis să consolideze relațiile diplomatice cu statul evreu. Deschiderea ambasadei Armeniei la Tel Aviv, programată inițial pentru începutul acestui an, a fost amânată de pandemia de coronavirus. Șeful departamentului „Eurasia-2” al Ministerului Israelului de Externe, Itzhak Carmel Kagan, a fost prezent la ceremonia de deschidere joi, 17 septembrie. Acesta a declarat că ambasada [ Armeniei] va facilita „dialogul constructiv” între cele două țări.

ambasadorul Armen Smbatyan și Itzhak Carmel Kagan

Misiunea armeană este situată într-o clădire de birouri din Tel Aviv și a început să ofere servicii consulare luna trecută. Între timp, ambasadorul Armen Smbatyan s-a întâlnit cu liderii comunității armene din Țara Sfântă, inclusiv cu Patriarhul Armean de Jerusalim, Nourhan Manougian.

Guvernul armean a decis deschiderea ambasadei în septembrie 2019, declarând că nu doar va „da un nou impuls” relațiilor sale cu Israelul, ci va contribui și la asigurarea prezenței continue a Bisericii Apostolice Armenești pe Pământul Sfânt.

Măsura a fost salutată de liderii israelieni, dar a fost criticată de unii oficiali din Iran, un partener cheie al Armeniei. Însă Ambasadorul Armeniei în Iran, Artashes Tumanian a asigurat un înalt oficial al ministerului de externe iranian că Erevanul rămâne angajat în relațiile sale „prietenoase” cu Republica Islamică, în ciuda dorinței de a îmbunătăți legăturile dintre Armenia și Israel. Armenia și Israelul au stabilit relații diplomatice în 1992, dar nu au avut ambasade în capitalele respective până acum. Fostii ambasadori armeni în statul evreu au avut sediul la Paris, Cairo și Erevan.

Relațiile dintre Armenia și Israel au fost mult timp înghețate, reflectând diferitele priorități geopolitice ale celor două state. Erevan și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea față de vânzările de arme pe care companiile israeliene, cu aprobarea guvernului israelian, le-a efectuat către Azerbaidjan. „Israelul ar trebui să pună capăt acestei afaceri mortale cu Azerbaidjanul”, a declarat ministrul de externe armean Zohrab Mnatsakanian după luptele care au izbucnit la granița Armeano-Azeră în iulie a.c.. Reamintim că în timpul confruntărilor din iulie, armata azeră a atacat ținte militare și civile armene cu drone fabricate de israelieni. Armata armeană a susținut că a distrus sau interceptat 13 dintre aceste drone.

https://www.azatutyun.am/a/30846337.html