Mihai Stepan Cazazian

Dintre acțiunile sociale și de binefacere creștină ale Bisericii Armene din Constanța

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

 

                                                           „Cel ce are milă de sărman împrumută Domnului”

                                                                                                                                 (Solomon)

               Milostenia este una dintre cele mai înalte virtuți ale iubirii creștine. Marele filosof Schopenhauer considera că omul este, fundamental, rău, fiind dominat de așa numita „voință oarbă de a trăi”, care generează egoismul, ce stă – la rândul său – la baza răutății societății omenești („Lumea ca voință și reprezentare”).  Omul cultivat însă, care – în același timp – nu poate fi decât „homo religiosus”, încearcă să-și înfrângă acest egoism și să privească spre cel care are nevoie de ajutor material sau moral.

               Un astfel de om – OM în adevăratul și profundul sens al cuvântului – este KEVORK AKCHEHIRLIAN, libanez de origine armeană, constănțean prin adopție și membru al comunității armene din Constanța. Om de afaceri întreprinzător, obișnuiește să ofere an de an, în preajma sărbătorilor religioase ori pur și simplu spontan și fără un  motiv anume, din prisosul său celor nevoiași. Nu cere nimic în schimb, nu urmărește nimic. Altruismul său merge atât de departe, încât nu-i știe, nu-i cunoaște pe cei cărora le oferă. Știe doar că sunt niște oameni cărora le poate ameliora situația prin darul său.

               Biserica armeană din Constanța a urmărit dintotdeauna și continuă să o facă și în prezent, prin părintele paroh Oshakan Khachatryan, sădirea în sufletele și conștiința enoriașilor a unor înalte valori morale. Prin predicile sale, prea cucernicul părinte scontează să educe la credincioși  gândul curat, frumusețea interioară, iubirea necondiționată și – prin acestea – sensul vieții și al creștinătății. Nu este ușor ca, trăind în plan material, într-o existență fizică, să te poți dezlega de cele lumești și să te înalți în lumea spiritualității. Iată însă că unii reușesc și devin modele de urmat pentru toți, căci nu e nimeni chiar atât de lipsit de  mijloace, încât să nu poată dărui din prisosul său sau chiar din strictul său necesar celui care are mai puțin: un lucru, un zâmbet,  compasiune, un gând bun sau o rugăciune pentru acesta.

               Conaționalul nostru, domnul Kevork Akchehirlian face acest lucru, iar biserica armeană oferă nu numai enoriașilor săi armeni, ci și altora, celor de lângă noi care se află în nevoie, din această ofrandă, căci, după cum se spune, „dar din dar se face raiul . . .”, conform învățăturii Mântuitorului Iisus, care ne îndemna să nu păstrăm doar pentru noi, ci să împărțim și cu alții: „Nu adunați avuții pentru voi pe pământ, ci acumulați comori în ceruri”. (Matei 6; 19 -22)

               Cine înțelege aceasta își modelează și-și recreează sufletul, având parte, în același timp, de liniștea sufletească și satisfacția ce ți le pot da conștiența datoriei împlinite.

               Consemnăm mai jos lista cu cele oferite de mărinimosul filantrop si unitatile vizitate de catre părintele paroh Oshakan Khachatryan in ultima vreme:

  1. – 248 perechi de încălțăminte, îmbrăcăminte, curele (Centrului de Plasament „Micul Rotterdam” – Constanța)
  2. – 88 perechi încălțăminte (Centrului de Plasament „Traian” – Constanța)
  3. – 100 perechi adidași de fotbal, cu crampoane (Clubului de fotbal „Victoria Cumpăna Juniori” – Cumpăna)
  4. – 80 perechi adidași de fotbal, cu crampoane (Clubului Sportiv „C.S. Phoenix” Constanța)
  5. – 80 perechi adidași de fotbal, cu crampoane (Centrului „Arca”)

               Biserica Apostolică Armeană, precum și părintele paroh pr. Oshakan Khachatryan, mulțumesc pe această cale, cu drag și binecuvântare, domnului Kevork Akchehirlian pentru donație și domnului Hacic Garabet pentru sugestii și recomandarea cluburilor.

 

Arșaluis Gurău