Mihai Stepan Cazazian

DIN PRESA ROMÂNĂ / Amal Clooney va reprezenta Armenia într-un proces la CEDO privind genocidul

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

646x404

Amal Clooney va încerca să combată mărturiile unor ţări, ca Turcia, care nu acceptă că uciderea în masă a armenilor din timpul Imperiului Otoman a reprezentat un genocid

 

Ultima misiune a avocatei căsătorite cu actorul american George Clooney este un proces înaintea Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) ce a început astăzi (28 ianuarie  n.red.). Cazul este un apel asupra unei decizii din 2013 a CEDO în care s-a hotărât că o lege elveţiană care interzicea negarea în mod public a genocidului armenilor din 1915 este o încălcare a libertăţii de exprimare.
Elveţia face apel la CEDO privind o lege care a fost considerată că încalcă libertatea de expresie, iar rezultatul acestui proces poate avea semnificaţii şi pentru alte naţiuni europene care au încercat să scoată în afara legii negarea genocidului, notează publicaţia „People“.  Amal Clooney, 36 de ani, va încerca să combată mărturiile unor ţări, ca Turcia, care nu acceptă că uciderea în masă şi deportarea forţată a armenilor din timpul Imperiului Otoman (ce a avut loc între 1915 şi 1923) au reprezentat un genocid.   Acest apel la CEDO este primul mare caz al lui Amal Clooney din 2015. Anul trecut, avocata a reprezentat Grecia în încercarea ţării de a primi înapoi sculpturile luate din Partenon de către Lordul Elgin. Mai recent, Amal l-a reprezentat pe unul dintre cei trei jurnalişti Al Jazeera încarceraţi în Egipt.

http://adevarul.ro