DIN ISTORIA DIOCEZEI ARMEANO – CATOLICE DIN ROMÂNIA
Timp de circa 200 de ani Dioceza armeano-catolică din Transilvania nu era constituită. Đar în 5 iunie 1930, s-a semnat un concordat între statul român și Vatican care prevedea numirea unui șef spiritual al tuturor armenilor catolici din România, cu sediul în orașul Gherla. Dar înca din 22 aprilie 1928 în legea adoptată pentru cultele din România era menționată și biserica catolică armeană la articolul 21.
În Buletinul publicat în 1932 la Vatican:„Statistica con cenni storici della Gerarchia e dei fideli di Ritto Orientale ” , la pag. 86-87 se menționează:
– Eparhia Apostolică Armeană a catolicilor armeni din România, fondată la 5 iunie 1930, subordonată direct Sf.Scaun.
Șeful Eparhiei este preot Sahag Gokian, de la Congregația Măhitaristă din Viena, născut la Akhaltsikh (Georgia) la 26 februarie 1895. Chemat la post la 17 octombrie 1930.
Orașul de scaun: Gherla. Număr de credincioși 36000.[1] Catedrala: Sf.Treime din Gherla, cu trei preoți. Număr parohii: 5. Număr biserici:6. Capele:8. Clerici:3. Școli: una, cu trei profesori și 54 de elevi. Orfelinate :2. Azile de bătrâni:2. Frății: Sf.Împărtășanie, Sf.Anna, Sf.Rozariu, Sf.Inimă.
Cele 6 parohii erau următoarele: Gherla, Elisabetpolis, Frumoasa, Gheorghieni, Cernăuți, si Bucureștiul.
Gherla:
Biserici: Sf Treime , ridicată la anul 1748-1759. Înainte acolo era o biserică din lemn pe care o ridicaseră armenii în 1675 când s-au stabilit la Gherla. Apoi Biserica Sf.Solomon, ridicată în anul 1724. Numărul armenilor este de circa 6000. Președinte, Dr. Mardiros Capota. Clerici: p.Arsen Gintoian, p.Partogh Șahinian, p.Lengyel Zoltan. Parohia: Președinte: d. Lucaci Tudorfi, vicepresedinte, Ioachim Zabulic. Localități subordonate: Șomeș, Năsăud, Turda, Maramureș și localitățile aflate la vest de acestea unde sunt armeni catolici. Școala are 54 se elevi organizată pe 4 clase primare. Corpul didactic: Director: p. Mardiros Capotan, profesori: p. Arsen Gintoian , p. Zoltan Lengyel, p. Bartoghomeos Șahinian. Orfelinate : de fete si de băieți cu câte 14 orfani. Azil de bătrâni; circa zece persoane. Cor: Mixt, dirijor: D-na Anna Pongracz. Uniunea de Tineret: Băieți cu 45 de membrii si de fete cu 80 de membre.
Elisabetopolis:
Biserica: Sf. Elisabeta, ridicată în anul 1723. Numărul armenilor din parohie: circa 1500.Parohia exista începând din anul 1658. Președinte: d.Alex Ferencz. Parohia: Președinte: p. Ianos Gorovei, vicepreședinte:d.Emanuel Cziki . Localităti subordonate: Târnava Mare, Târnava Mică, Sibiu, Făgăraș, Hunedoara.
Frumoasa (Sep Viz)
Biserica: Sf.Treime, ridicata la anul 1700.
Parohia înființată în anul 1675. Seful parohie: p.Mgrdici Bodurian. Numărul armenilor din parohiei: circa 2500. Łocalități subordonate: Ciuc, Brașov, Trei Scaune, Odorhei.Presedinte consiliu parohial: Ianoș Feyer. Frății:Sf.Treime, fondată în anul 1730, președinte Zakariosz Isztvan.
Gheorgheni (Szent Miklosz)
Biserica: Sf.Maria , ridicata în anul 1733.
Numărul armenilor: circa 2500. Parohia înființată în 1672. Președinte: p.Jozef Vacar. Parohia : șef consiliu d.Ianoș Lazar. Łocalități subordonate: localitățile din nordul județelor Ciuc și Mureș unde se află catolici armeni.Azil de bătrâni: 18 persoane. Uniunea de tineret: băieți șî fete.
Cernăuți :
Biserica: Sf. Grigore Luminătorul (Lusavorici), ridicată la anul 1870.
Capele: în oraș și în satele : Bănila, Cărăpeni, Dubănți, Contri [2], Vitileanca.
Numărul armenilor: circa 2000 în total cu satele dimprejur. Seful Parohiei p.Andreas Lucasievici.Parohie: Președinte Cons.Parohial d. A.Axentovici. Localităti subordonate: Cernăuți, Storijineț, Bădăuți, Suceava, Câmpulung. Casa școlară .Aici locuiesc 10-15 copii armeni care urmeaza cursurile la diferite școli.
București
Președinte: p.Horen Clemensian
Localități subordonate: cele din vechiul regat și Basarabia. Cămin spiritual: str.Pitar Moș nr.13. Numărul armenilor: circa 1500.
ARPIAR S.
[1] Această cifră pare exagerată
[2] Din acest sat se trage familia care a fost deportată 20 ani în Siberia. A rezultat o carte de memorii publicată abia în 1991 (20 de ani în Siberia. Amintiri din viaţă, de Aniţa Nandriş-Cudla) și dramatizată de regizorul Sorin Misiraințu.În repertoriu în stagiunea actuală la TNB.