Mihai Stepan Cazazian

Din Constanța, cu dragoste…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

                        Când, în urmă cu trei săptămâni, într-o atmosferă de entuziasm general, comunitatea armeană din Constanța a luat hotărârea de a se vedea periodic, sub genericul „Întâlniri tematice”, poate nu ne-am fi imaginat că vom avea atât de multe subiecte ce așteaptă să fie înfățișate, dezbătute, elucidate.

                        Vizita doamnei Lidia Prisac, dr. în istorie, cercetător științific superior la Institutul Patrimoniului Cultural al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, fost de bun augur. A constituit un stimul pentru ca energiile să se dezlănțuie ca la un semnal. Începutul a fost făcut, așa cum se și cuvenea, cu Epopeea Națională a poporului armean, căci folclorul și tradiția orală, preced istoria și, pe alocuri, o completează.

                        Ședința următoare (vineri, 3 iulie, a.c.) a fost dedicată alfabetului armean. Acțiunea s-a bucurat de prezența P.S. Episcop Datev Hagopian, venit la Constanța într-o vizită pastorală de trei zile.

                        Activitatea s-a desfășurat pe platoul din curtea bisericii, unde conducerea locală a UAR, cu ajutorul câtorva voluntari instalase un frumos și util foișor.

                        Natura ne pregătise o ambianță superbă: de o parte marea, eternă sursă de inspirație pentru poeți și îndrăgostiți, de cealaltă pajiștea cu iarbă grasă, mărginită de brăduții pitici. Acțiunea a fost deschisă de însăși protagonista, doamna Azaduhi Benlian, care a apreciat superlativ participarea Înaltului Prelat  Episcop Datev Hagopian la întâlnirea noastră și a mulțumit publicului pentru prezență.

Momentul poetic a fost susținut de doamna Arșaluis Gurău, cu o veche legendă, auzită de la bunica Macrui, legendă pe care a versificat-o și a intitulat-o  PUTEREA CREDINȚEI.

                        A urmat fascinanta expunere despre alfabetul armean. Ceea ce ne-a dezvăluit Azadui Benlian în comunicarea sa, nu doar ne-a surprins, ci pur și simplu ne-a siderat, demonstrându-ne astfel că alfabetul și limba armeană chiar sunt cu adevărat de origine divină, chiar dacă unele lucruri erau cunoscute: visul lui Mesrob Maștoț, vis în care i s-a arătat îngerul trimis de Dumnezeu și care a notat literele armenești pe o stâncă, pentru ca Alesul să le și înregistreze imediat, corespondența litere – cifre și . . . cam atât;  esențialul, adică autenticul miraculos nu-l cunoșteam. Am aflat astfel de o relație (inexplicabilă prin logică!) dintre denumirea metalelor (celor mai vechi opt metale cunoscute la acea dată și care se prelucrau) și numărul de ordine din Tabelul periodic al elementelor (al lui Mendeleev), număr care reprezintă cifra atomică,adică numărul protonilor din atomul acelui element. (și asta pe vremea când atomul era considerat indivizibil, deci orice premeditare mi se pare exclusă.) Aceste metale sunt: ոսկի, արծաթ, կապար, երկաթ, անագ, պղինձ, սնդիկ, կապարարծաթ (aur, argint, plumb, fier, staniu, cupru, mercur, molibden).

                    Alfabetul armenesc, dispus sub formă de triunghi, de dreptunghi, de romb, pune în evidență anumite cuvinte și sugestii ce uimesc peste măsură. Nu vom divulga însă, tainele (misterele!) ce se ascund în aceste figuri geometrice, așteptând cu nerăbdare apariția articolului sau broșurii pe care autoarea acestei inedite  comunicări științifice este cu nerăbdare așteptată să le publice. Întrebările, presupunerile, explicațiile nu au lipsit. Părintele episcop a lămurit unele aspecte ridicate de voci din public și, de asemenea, preotul paroh al bisericii apostolice armene din Constanța, cucernicul Yeznsig Torcomian a intervenit cu unele idei.

                    La sfârșit, preoteasa Arpine Torcomian ne-a îndulcit cu zâmbetul ei și  un delicios tort, pentru care îi mulțumim, alături de alte antreuri aduse de armencele noastre.

                    S-a stabilit tema întâlnirii viitoare, „Înfruntarea dintre Haik întemeitorul * și Bel, titanul Babilonului”-  expunere pe care o va susține domnul Haik (Hary) Cazazian.

                    A doua zi mare parte din comunitatea armeană a Constanței s-a aflat în Sfânta biserică spre a lua parte și a asculta liturghia, oficiată de părintele paroh Yeznig Torcomian.

                    P.S. Episcop Dadev Hagopian a rostit o emoționantă predică despre  păcat, elucidând într-o manieră nouă, dar accesibilănoțiunea de păcat, dar și de sinceritate, bună credință și loialitate.

                    În încheiere, Sfinția Sa a dat o înaltă apreciere prestației părintelui Yezik Torcomian, diaconului Artur Boranian, formației corale, Comitetului Parohial și tuturor credincioșilor prezenți.

                    Enoriașii, cu satisfacția de a se fi bucurat de considerația Părintelui Sărpazan, au coborât în foișurul – se pare – de-acum foarte îndrăgit de toți, pentru o gustare și o cafeluță asigurate prin conducerea U.A.R., sucursala Constanța: dr. Liviu Merdinian și Eduard Diradurian.

    _____________

*Haik – războinicul care a unit pentru prima dată toate triburile armenești, este considerat fondatorul primului regat unitar armean.

 Arșaluis Sarchisian Gurău

Fotografii: Alis Avachian