Eduard Antonian

DIN ARARATUL DE ODINIOARĂ-DECEMBRIE 1925

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Sosise ultima lună a anului iar lumea din comunitatea noastră parea mai liniştită, mai aşezată şi mai tihnită. Domnea o atmosferă de pace ce se regăseşte inclusiv in paginile revistei noastre Ararat. Marele scriitor Henri Barbusse sosise în Bucureşti în vizită, neocolind comunitatea armeană unde a vorbit într-o prelegere despre suferinţele armenilor. Marele istoric Nicolae Iorga vizita comunitatea armeană din Galaţi unde a susţinut o conferinţă fiind impresionat de primirea facut de armenii de acolo. La Gherla “Şcoala Primară Armeană s-a redeschis sub direcţia Dlui.Agop Keoceian. Se predau limbile română şi armeană. Elevii în număr de 40 cari până în prezent nu cunoşteau decât limba maghiară urmează cu multă placere cursurile“ Între timp la Constanţa “Clubul Ciclist din localitate a organizat o cursa ciclo pe o distanţă de 18 km. Constanţa Port Mamaia. Din 6 concurenţi cari au participat Dl.A.Papazian a ieşit primul iar al treilea Dl.Kirkor Şirinian.“ Cum or fi pedalat ce 6 temerari pe acea vreme sub briya mării din Decembrie, Dumnezeu ştie…Sănătate curată!

Cele mai interesante ne par ştirile externe care fără îndoială reflectau situaţia, uneori dezastruoasă a armenilor din Diaspora. Aşadar: “Cu vaporul Haralambos al Soc.de Navigaţie Ianulatos au plecat în Caucas 500 de refugiaţi din Atena şi 2500 din Salonic. Viitoarea Adunare de Binefacere Armeană din Cairo de sub preşidinţia Dl.Nubar Paşa se va ocupa cu transportarea orfanilor din Grecia în Armenia. Pentru realizarea acestui scop Societatea a atribuit suma de 200000 lire sterline. Răscoala druzilor din  Siria a pricinuit mari neajunsuri armenilor din localitate. Armenii aflători în Siria sunt refugiaţi din Cilicia şi se bucurau de linişte sub scutul francez. Forţele franceze fiind pe alocuri insuficiente, s-au retras lăsând pe creştini pradă druzilor cu cari s-au aliat şi numeroase triburi de beduini. În localitatea Kaden de lângă Damasc au fost masacraţi vreo 100 de armeni. Avutul lor a fost prădat . Din cauza aceasta armenii din Damasc au început să se refugieze la Beirut unde au sosit până acum 600 de refugiaţi în cumplită mizerie. După o statistică recentă, în oraşul Baku pe Marea Caspică se află o colonie armenească de 63000 de suflete cu 15 şcoli şi o populaţie şcolară de 5000 elevi şi eleve. Printre membrii coloniei sunt 110 ingineri, 160 medici, 50 avocaţi etc. De asemenea, la Ierusalim se găsesc 1200 de refugiaţi cari locuiesc în Mânăstirea Sf.Iacob din localitate.Toţi aceşti refugiaţi îşi agonisesc existent prin munca lor.”

Şi iată în final o ştire cel puţin inedită:”Delegaţiunea Apostolică pentru armenii din Europa al cărei Şef este Episcopul Gr.Balakian din Paris a luat darul preoţiei Arhimandritului Hămaiag Bagdasarian pentru abateri grave de la datorie . Decisiunea aceasta a fost comunicată tuturor Eparhiilor. Fostul Arhimandrit se află acum la Marsilia unde s-a refugiat în urma faptelor sale nedemne de la Constantinopol şi alte oraşe din Turcia.“

În ultima lună a lui 1925…anul lui Dumnezeu…

Eduard ANTONIAN