Eduard Antonian

DIN ARARAT – ACUM 85 DE ANI ( iunie 1928)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Iunie 1928 a fost debutul unei lungi veri fierbinți în comunitatea noastră. Părea că armenii din România intraseră cu toții într-o binemeritată vacanță și nimeni nicăieri nu părea apăsat de vreo grijă ori nevoie. Erau în plină desfășurare frumoșii, nebunii ani interbelici. Până și Ararat-ul nostru se rezuma în această lună doar la a ne comunica știri intracomunitare.

Poate singurul care nu se gândea la odihnă în această perioadă a fost IPS Arhiepiscopul Husig Zohrabian care deschide acest număr al revistei cu un articol în serial intitulat Biserica Armeană în timpul dominației arabe (640-885). Însă altele erau prioritățile comunității la acea vreme. Deja cei sosiți dupa 1915 prinseseră cheag aici și cu totul altceva îi interesa (ca și astazi, dealtfel). Revista Ararat împlinise cinci ani de existență dar Baronul Mestugean n-a organizat nimic festiv sau special ci doar s-a mulțumit să atragă atenția –  Cu numărul viitor intrăm în anul V de existență al Araratului. De aceea, rugăm pe dnii. abonați în întârziere să-și achite abonamentele!

          La Constanța se refugiase de o lună Patriarhul Armenilor din Turcia, Zaven. Motivul sosirii sale este expus clar  –Înaltul prelat a fost silit să părăsească Scaunul Patriarhal în urma intrării în Constantinopol a lui Mustafa Kemal ! Genocidul armean părea că nu se mai sfârșește !

Între timp aflăm că – Domnul D.A Aznavorian, comerciant și fost secretar al comunității armene din Craiova a dat la lumină o carte de o inestimabilă valoare de 108 pagini (sic !) în limba română intitulată Poporul Armean, trecutul, durerile și drepturile sale la existență. Ca atare, prezintă un interes palpitant la doar 60 de lei !  Personal, ador umorul fin al Baronului Vartan Mestugean ! Din altă pagină aflăm că la Biblioteca Armeană se primeau donații pe bandă rulantă în luna Iunie. – Dna. M. Ionescu a donat un Talisman manuscris cu o vechime de două veacuri și 33 de monede vechi diverse. Dl.Baclagian, un portret în ulei al Catolicosului Mateos Izmirlian. Dr.Gustav Papp din Gherla a donat opt dicționare armenești luxos legate la Veneția.Dl.A.Erzian, monede vechi. Frații și Dna.Zambaccian în total 9000 lei. (n.n- cu această ocazie mai aflăm și noi ce-am avut și ce-am pierdut !)

În acea lună, la Pitești s-a petrecut o adevărată dramă – Răufăcătorii pătrunzând prin spargere in Biserica Armeană din Pitești au furat dintr-un sartar 83.500 lei aparținând Preotului Kabeian și 500 lei din discul bisericii. Ei au mai furat niște mătăsuri aparținând tot Preotului, astfel încât SS s-a ales cu o pagubă însemnată. Și nu în ultimul rând, (că tot am avut și noi parte recent de ceva asemănător) vedem cum istoria se repetă. Într-un sens pozitiv de aceasta dată.Adică, suntem informați că – Societatea Artistică Erivan din București a dat în ziua de 20 Mai o serbare câmpenească în Pădurea Andronache. S-a petrecut de minune, fanfara Societații cântând tot timpul. Prezența și beneficiul au fost mulțumitoare !

Aferim, Bre ! – e tot ce am mai putea adăuga la final.

 

EDUARD ANTONIAN