Mihai Stepan Cazazian

Din activitatea Fondului Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Reconstrucţia  Şcolii Abovyan în Shushi, Nagorno-Karabagh

Cladirea scolii ( parter + 2 etaje) este formata din 4 blocuri si se intinde pe o suprafata de 7300 mp. După reconstrucţie va putea sa primeasca 1200 de elevi.
Fondurile pentru reconstructia scolii provin din donatiile incasate cu ocazia cinei de gala organizate la Moscova si din bugetul Republicii Nagorno-Karabah .
In prezent scoala numara 312 elevi , fiind  cea mai mare scoala din oras. Potrivit directorului scolii  Nazik Nalbandyan numărul de elevi  a crescut cu 12% comparativ cu anul trecut. Acest lucru este considerat a fi datorită unitatii militare redeschise si  activităţilor de reconstrucţie îndreptate spre renaşterea oraşului in ansamblu, ceea ce a insuflat optimism şi încredere populatiei din Shushi.
Conducerea şcolii se mândreşte cu absolvenţii săi, renumiti pentru realizările lor în domeniul ştiinţei, artei şi educaţiei.

 

 

Renovarea maternităţii  Spitalului Charentsavan

Erevan, 14 aprilie 2011 – Fondul Armenia  renoveaza maternitatea de la Spitalul Charentsavan, situat  în Armenia , regiunea Kotayk . Proiectul, lansat în toamna anului 2010, este co-finanţat de filiala olandeza a fondului , de donatori din Armenia şi de conducerea  spitalului.

Renovare va avea ca rezultat o a doua sala de nasteri, vital necesara , înlocuirea acoperişului, o transformare completă a saloanelor  şi instalarea sistemelor de încălzire centrală.

“În timp ce grija şi afecţiunea oferite de mamele armene sunt factori cheie în creşterea copilului, asistenta medicala este deosebit de important pentru sănătatea copiilor pe parcursul vieţii lor”, spune Ara Vardanyan, director executiv al Fondul Armenia. “Acesta este motivul pentru care fondul se concentrează pe renovarea unităţilor de asistenţă medicală şi mai ales de maternităţi, în întreaga Armenia şi Artsakh.”

Construit în 1967, Spitalul Charentsavan serveşte nu numai oraşul Charentsavan ci si alte localitati  din apropiere, cuprinzând o populaţie totală de peste 35.000 de persoane. Spitalul care se intinde pe 3 etaje are sectii de  chirurgie, fizioterapie şi boli infecţioase precum şi o policlinică, în afara de maternitate. Spitalul are 72 de angajati dintre care  18 sunt doctori.

Dr. Garnik Sahakyan, director al spitalului, spune că aproape 370 de copii se nasc anual la maternitate şi numărul de nasteri din acest an a ajuns deja la 91. Pe durata de reconstrucţie a maternitatii , nasterile vor fi efectuate în sali de nastere provizorii .

 

Fondul Armenia  construieşte centrul comunitar din satul  Mets Shen – regiunea Shushi
Proiectul este de aşteptat sa revitalizeze o  comunitate  istorica

Erevan, 27 aprilie 2011 – Fondul Armenia  construieste un centru comunitar în Mets Shen, un sat în Artsakh – regiunea Shushi. Proiectul este co-finanţat de comunitatea armeană din Liban şi donatori din Armenia şi Artsakh.

În prezent, se lucreaza la structura de rezistenta de la etajul intai. Când se va termina,  centrul comunitar de 195 metri patrati va găzdui biroul primarului, o clinica medicala, o bibliotecă şi o sală de spectacole. Structura va include, de asemenea, o incapere pentru practicarea  artizanatului  şi a altor meserii.

” Fondul Armenia a construit astfel de structuri cu multiple faţete în multe alte comunitati”, spune Ara Vardanyan, director executiv al fondului. “Centrele comunitare sunt de o importanţă vitală pentru dezvoltarea continuă economică şi socială a zonelor rurale în Armenia şi Artsakh. Ele ajuta la eficientizarea serviciilor publice, promovează o viaţă civică mai dinamică şi în cele din urmă oferă rezidenţilor un motiv întemeiat pentru a continua sa trăiască şi să lucreze în localităţile lor. “

Constructia centrului comunităţii Mets Shen abordează o serie de probleme de lungă durată, de exemplu, rezolva necesitatea ca institutii publice cheie sa functioneze în spatii amenajate corespunzator. În prezent, biroul primarului se află în cladirea ruinată a centralei telefonice din  Mets Shen , clinica în spitalul dărăpănat  şi biblioteca într-o cameră a şcolii. Mets Shen nu a avut niciodată sala de spectacole.

“Putini oameni tineri rămân în sat, în timp ce problemele cu care ne confruntăm ca o comunitate persistă,” spune Mikayel Ossipyan, primarul de Mets Shen. “Desigur, centrul comunitar va revitaliza satul şi am speranţa că tinerii noştri vor rămâne.De asemenea, lucrăm din greu pentru a rezolva problema apei potabile , toate într-un efort concertat pentru a evita ca  satul nostru să fie depopulat. “

Una dintre cele mai vechi aşezări din regiunea Shushi, Mets Shen are o populaţie de 119 persoane, dintre care majoritatea sunt  bătrâni. Principalele ocupaţii sunt apicultură, agricultura şi creşterea vitelor. Satul este renumit din secolul 17 prin Mănăstirea Saint Panteleon , numită astfel în onoarea unui medic local pentru munca sa de salvare de vieţi.

Fondul Armenia  a furnizat piese de mobilier şi locuri de joaca
la grădiniţa din Vanadzor

Aproximativ 130 de copii frecventeaza grădiniţa astăzi; grădiniţa a fost construită în 1989, imediat după cutremur şi se prezinta în prezent în conditii bune. Cu toate acestea, mobilierul din grădiniţă a fost uzat şi trebuia schimbat. De asemenea , nu existau  locuri  de joaca in curte.
Nou deschisa filiala din Grecia a Fondului Armenia  a iniţiat proiectul iar grădiniţa a fost dotată cu mobilier, inclusiv paturi, saltele, scaune, mese,dulapuri pentru jucării şi jucării. In curte s-au instalat un pavilion şi diferite locuri de joacă şi leagăne. Multumită  acestora copiii îşi petrec cu placere timpul în grădiniţă acum.

Garabet Haciaturian