Redactor

DIGI24 / Cum se schimbă oamenii de la putere și cum se înlocuiește o clasă politică veche cu una tânără?

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În cadrul emisiunii Pașaport Diplomatic ( pe postul TV DIGI24) din 1 noiembrie  Cristina Cileacu i-a avut ca invitați pe Alexander Iskandarian, analist politic și Arsen Kharatyan, fost consilier de politică externă al premierului Armeniei. Interviurile au avut ca temă Revoluția de catifea, politica externă a Armeniei, chestiunea Karabaghului și relațiile dintre Armenia și România.

+++

Revoluţia de catifea pe care au făcut-o anul trecut armenii a reuşit să schimbe regimul politic al ţării. Acum, cei mai mulţi dintre cei care conduc sunt născuţi şi educaţi după căderea URSS. Unul dintre modelele la care se uită aceşti tineri este România post-revoluţionară. Sunt atenţi la reuşite, dar mai ales la greşelile pe care le-am făcut noi în drumul spre democraţie.

„Ca de obicei, în timpul revoluţiilor, a fost euforie şi oamenii au crezut că pur şi simplu se poate schimba ţara, că dacă schimbi oamenii, îi înlocuieşti pe băieţii răi cu băieţi buni, imediat după vom începe să trăim ca în Europa. Nu se întâmplă aşa, problemele Armeniei sunt de sistem şi trebuie să lucrăm la ele”, spune Alexander Iskandarian, cel mai cunoscut comentator politic de la Erevan, într-un interviu pentru Digi24.

Cât de repede poţi transforma un sistem politic şi social rigid, care a funcţionat zeci de ani, într-unul democratic şi transparent? Putem fi tentaţi să răspundem că, dacă există un plan de acţiune bine conturat, schimbarea nu poate dura prea mult. Scoţi ce este greşit, pui în loc ce este corect şi gata, lucrurile funcţionează. În realitate însă, înlocuirea răului cu binele se face într-un timp îndelungat, pentru că niciodată nu este cunoscută limita răului. Armenia a trecut printr-o revoluţie şi este acum o ţară care vrea o democraţie funcţională. Ca să ajungă acolo este nevoie de răbdare şi înţelegere din partea oamenilor. Iar acestea, de regulă, se termină cel mai repede.

vezi materialul integral pe digi24.ro