Simona Paula Dobrescu

DIASPORA / Sacrificiul părintelui Francesco Paolo Divittorio în Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În ziua de 23 ianuarie 2020, în Catedrala din Rutigliano (mic orășel agricol situat la circa 20 km distanță de Bari) s-a comemorat în mod solemn, cu o slujbă, centenarul morții părintelui Francesco Paolo Divittorio, originar din localitate.

După ce a frecventat școală elementară la Rutigliano, acesta a plecat în Țară Sfântă pentru a a-și realiza propria vocație religioasă. A urmat Gimnaziul la Nazareth, apoi cursurile unui liceu la Bethlehem și a studiat teologia la Ierusalim. Hirotonisit în 22 septembrie 1906, a desfășurat apostolatul său, mai întâi la Maraș (azi Kahramanmaraș, oraș turc) iar în 1914 a fost trimis la Jenige-kale ca pastor al misiunii catolice. La 21 noiembrie al aceluiași an a fost numit șef al misiunii la Kars, un mare centru între Maraș și Adana dar odată cu izbucnirea Primului Război Mondial a fost forțat să părăsească țara și să se întoarcă în Italia; scutit de serviciul militar fiindcă a fost orfan de tată s-a întors în Egipt iar din Port Said la Cairo. Apoi revine la Mujuk Deresi lângă Maraș, în Armenia apuseană, împreună cu doi călugări franciscani, maghiarul Alfréd Dollencz (1853-1920) și Salvatore Sabatini di Pizzoli (1875-1920).

„La izbucnirea masacrelor din ianuarie 1920 au fost găzduiți de un bărbat, Leuimen Oglu Ali, aparent un prieten, care și-a pus casa la dispoziția călugărilor și a unui grup de orfani. În realitate, Leuimen Oglu Ali nu a făcut altceva decât să-i înșele pe frați și copii și, împreună cu alți călăi, cu împușcături de puști și revolvere, i-au ucis pe toți copiii și pe cei trei frați. Nefiind mulțumiți de acest lucru, au jefuit biserica, orfelinatul și casele creștinilor, dând foc în cele din urmă. Cel mai probabil toate acestea s-au întâmplat la 23 ianuarie 1920.” Este relatarea scrisă a unui martor ocular care vorbește despre sfârșitul tragic al celor trei călugări și a orfanilor aflați în satul Mujuk Deresi.   

În prezent este în curs beatificarea părintelui Francesco Paolo Divittorio, căruia  primăria din Rutigliano i-a dedicat o stradă, gândind să înalțe un monument în amintirea misiunii sale, în prima Națiune creștină din lume. 

Simona Paula Dobrescu