Mihai Stepan Cazazian

DIASPORA / Povestea Capelei armenești Sfânta Înviere din Swaziland

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Pe 13 ianuarie, regele Msvati al III-lea din Swaziland a transferat oficial Capela armenească Sfânta Înviere din Mbabane către Catolicosatul din Ecimiadzin.

Anul trecut, reprezentanți ai comunității armene locale au înaintat regelui Msvati al III-lea din Swaziland o petiție în care cereau transferarea  Cisericii Sfânta  Înviere la Catolicosatul din Ecimiadzin. Iată că, după un an, această cerere a fost aprobată.

Această capelă a fost  construită în 1989, datorită eforturilor depuse de Grigor Derbelyan.

Grigor Derbelyan în fața capelei

Derbelyan, cetățean din Swaziland, s-a născut în 1914 la Aintab. În timpul Genocidului armean, Grigor împreună cu mama sa au ajuns la Cairo. Din păcate la doar câteva luni după sosire mama s-a a murit. A urmat studiile la Universitatea armeană din Cairo, după care Grigor a lucrat la Khartum (Sudan) unde era o comunitate armeană destul de mare. Mai târziu, a reușit să obțină un loc de muncă la Compania Olivett din Johannesburg, Republica Africa de Sud.

Dar anii au trecut și Derbelyan s-a hotărât să se stabilească într-un loc numit Pine Valley, situat nu  departe de Mbabane, capitala Swazilandului. Derbelyan a descoperit acest loc uimitor și a hotărât să-și petreacă restul vieții aici.

Unele dintre peisajele din Pine Valley chiar i-au amintit de Armenia. Prin urmare, a cumpărat un teren de 11 hectare și a construit o mică capela armenească în jurul căreia a plantat pini și brazi. Un mic râu curge dincolo de capelă iar Grigor  a plasat un panou pe care a scris “River Arax” cu gândul la râul care curge la granița cu Armenia. Construcția bisericii a început în 1985 și s-a încheiat în 1989.

 

 

 

Aproximativ 60 de persoane au contribuit la construcția capelei, inclusiv  Olivetti Company, unde Grigor a lucrat timp de 12 ani.

Capela are două cupole. Pentru construirea capelei au fost folosite materiale de construcție locale. Interesant este că partea din spatele capelei se sprijină pe o piatră mare care servește ca altar, ca și biserica mănăstirii de la Ghegard din Armenia.

Astăzi, în regatul african există o mică comunitate armenească formată din opt membri. Armenii din Republica Sud-Africană vecină îi ajută pe armenii din Swaziland să aibă grijă  de capelă și de terenurile care-i aparțin.

(Sursa: Radio public din Armenia)