Mihai Stepan Cazazian

“Diaspora în Cercetarea Științifică și Învățământul Superior din România”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În perioada 25 – 28 septembrie 2012 se desfășoară la București cea de-a treia editie a conferintei “Diaspora în Cercetarea Știintifica si Invatamantul Superior din Romania”

Organizat sub sloganul “Seminte de Viitor – Seeds for the Future”, evenimentul isi propune sa creeze un spatiu al dialogului si al colaborarii intre cercetatori romani, indiferent de locul unde traiesc si lucreaza, continuand seria intalnirilor comunitatii stiintifice romanesti din tara si strainatate inceputa in anul 2008.

Conferinta se va deschide oficial pe data de 25 septembrie si se va desfasura pe durata a trei zile. Primele doua zile, 26 si 27 septembrie, vor fi dedicate sesiunilor paralele pe domenii de competenta, in zone de deschidere in care exista potential si expertiza romaneasca, cat si pe subiecte de interes legate de inovare si competitivitatea Romaniei. Se au in vedere domenii precum chimia, fizica, matematica, ingineria, stiintele socio-umane si economice, biologia, stiinta mediului, medicina, biotehnologiile, arta si arhitectura, agricultura si siguranta alimentara, comunicarea stiintei, managementul inovarii cat si teme interdisciplinare. Ziua a treia, 28 septembrie, cand in Europa se sarbatoreste “Noaptea Cercetatorilor” este rezervata intalnirii in plen a participantilor. Dupa sesiunea finala a conferintei, invitatii vor putea participa la evenimentele organizate pentru “Noaptea Cercetatorilor”

Scopul Sesiunilor paralele este acela de a crea premisele realizarii unor colaborari internationale inter- si trans-disciplinare de anvergura si de a contribui la cresterea vizibilitatii si impactului international al rezultatelor stiintifice romanesti. Se vor discuta instrumentele de finantare a acestor colaborari, atat cu resurse din Romania cat si din spatiul international.

Fiecare sesiune va fi co-prezidata de o persoana din Romania si una din diaspora, de preferat membru al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) si va avea un numar asteptat de min. 25 de participanti dintre care aproximativ 10 din diaspora. Sunt asteptate participari ale tinerilor cercetatori in formare, doctoranzi si postdoctoranzi.

În cadrul workshop-ului exploratoriu  : De la ADN la Interventii Psiho-Sociale in Sanatatea si Boala Psihica: Modele Interdisciplinare Integrative va participa și  Dr. Grigore  BURDEA de la Rutgers University, SUA (profesor univ.) alături de  Dr. Daniel DAVID, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca (profesor univ.)/Mount Sinai School of Medicine, SUA [profesor univ. asociat (adjunct professor)]
și Dr. Ovidiu ANDRONESI, Harvard University, SUA.

Reamintim că Grigore Burdea s-a născut la București  iar din 1983 s-a stabilit în S.U.A

Vezi amplul interviu apărut  în revista  Ararat