Arsen Arzumanyan

„Diaspora Connected”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Ca urmare a pandemiei globale COVID-19, Înaltul Comisar pentru Afacerile cu Diaspora, Zareh Sinanyan, a fost obligat să anuleze vizitele viitoare în comunitățile armene din Diaspora. Cu toate acestea, menținerea unei conexiuni și colaborarea cu Diaspora rămân în fruntea agendei Înaltului Comisar. În acest scop, Oficiul Înaltului Comisar a lansat „Diaspora Connected”, un program care va conecta reprezentanții din comunitățile Diaspora din întreaga lume la biroul nostru prin intermediul conferințelor video online, care vizează menținerea conexiunilor, identificarea și abordarea problemelor și aprofundarea cooperării. Prima conferință a avut loc cu reprezentanții comunității armene din Spania. Înaltul Comisar Sinanyan a salutat participanții și a subliniat importanța menținerii și cultivării unei legături puternice Armenia-Diaspora, indiferent de situația din lume.

În cadrul conferinței, membrii comunității armene din Spania au discutat despre realitățile comunității armene din această țară, sfera activităților lor și problemele cu care se confruntă. Aceștia au menționat că comunitatea armenească a sprijinit autoritățile locale în lupta împotriva virusului prin lansarea unei numeroase inițiative, inclusiv pregătirea măștilor de protecție gratuite, furnizarea de hrană comunităților vulnerabile și organizarea transportului gratuit al lucrătorilor medicali. Aceștia au menționat, de asemenea, că în comunitatea armenească există persoane infectate care urmează tratament. În aceste condiții, grupurile locale de școală, șah și pictură au loc la distanță.

Reprezentanții comunității au subliniat cât de importantă este inițiativa Oficiului pentru comunitate, în special în astfel de condiții, deoarece un sector al comunității armene s-a simțit neglijat de administrația anterioară. De asemenea, aceștia și-au exprimat îngrijorarea specială pentru că asimilarea armenilor din Spania progresează într-un ritm în creștere. Pe de o parte, familiile imigrante recente nu sunt adesea diligente în acest mod, pe de altă parte, comunitatea nu are structuri tradiționale, cum ar fi centre culturale sau școli zilnice pentru a preveni asimilarea. În ciuda tuturor acestor lucruri, mulți tineri locali armeni vor să se întoarcă și să lucreze în patrie.Additionally, community representatives raised a number of concerns, in particular, with the lack of organization among the community, preventing assimilation, delays in the delivery of textbooks from Armenia, dual citizenship, and conscription.

Următoarea conferință video a prezentat comunitatea armenească din Belgia. Au participat zeci de reprezentanți din diverse organizații comunitare, educaționale, culturale și politice. Nicolas Tavitian, președintele Comitetului armenilor din Belgia, președintele „Insude Europe” și directorul Oficiului AGBU Europe, a prezentat comunitatea și a menționat că 50 de organizații armenești operează în toată Belgia și că comunitatea armeană din Belgia va sărbători a 100-a aniversare în doi ani.

Înaltul comisar Zareh Sinanyan a lăudat organizarea comunității și unitatea exemplară. Ulterior, comisarul a abordat situația din Armenia, inclusiv restricții, provocări economice și impactul social al coronavirusului. Prezentând programele biroului și posibilele modificări ale acestora, Zareh Sinanyan a menționat că implementarea programului „Pasul spre casă” al tinerilor lideri poate fi amânată, o serie de vizite ale comunității au fost anulate și că conferințele vor avea loc probabil pe net. Programul iGorts, pentru care au aplicat 800 de specialiști din Diaspora, a fost amânat să înceapă în septembrie. Înaltul Comisar a abordat de asemenea obiectivele biroului: consolidarea legăturilor dintre Armenia și Diaspora, maximizarea colaborării și cooperării reciproce, crearea condițiilor necesare pentru repatriere, promovarea investițiilor și îmbunătățirea sectorului investițiilor.

Ulterior, reprezentanții comunității i-au adresat Înaltului Comisar întrebări, în special în ceea ce privește legea și strategia de repatriere, privilegiile oferite repatriaților, sprijinul pentru investiții și păstrarea identității armene.

Ca răspuns la o întrebare despre relația dintre diaspora și stat, Zareh Sinanyan a menționat că o Armenie puternică este garanția longevității Diasporei și că dezvoltarea și consolidarea continuă a țării va contribui la rezolvarea provocărilor din diaspora.

În ceea ce privește păstrarea armenei occidentale, comisarul a subliniat că ar trebui să fie predat pe scară largă și în Armenia și că patria ar trebui să devină un centru de predare a limbii.

Înaltul Comisariat pentru Afacerile cu Diaspora