Mihai Stepan Cazazian

DIASPORA / Cimitirele armenești din sud-vestul Iranului au fost adăugate pe lista patrimoniului național

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Potrivit presei iraniene, 17 cimitire armenești din diferite sate din sud-vestul provinciei Chaharmahal-Bakhtiari au fost înscrise pe lista de patrimoniu național a Iranului.

Cimitirele aparțin armenilor, care au emigrat la Isfahan și mai târziu la Chaharmahal-Bakhtiari în timpul războiului otomano-safavid (1603-18), a declarat Vahed Julaee, șeful provinciei responsabil cu turismul, citat de agenție iraniană IRNA.

Armenii care s-au stabilit în această provincie au început să dezvolte grădinăritul și viticultura, care existau cu o sută de ani înainte de sosirea lor, a adăugat oficialul.

Chaharmahal-Bakhtiari are diverse tradiții și ritualuri unice referitoare la modul de viață „tribal”. Muzica specifică dar și dansul și îmbrăcămintea merită să fie evidențiate. Provincia are un potențial considerabil de a deveni o atracție turistică dinamică datorită schimbării peisajului său natural.

De asemenea, provincia este un centru important în fabricarea produselor din pâslă și lână, exportate în străinătate. Este acasă pentru aproximativ 500 de artizani, răspândiți în peste 250 de ateliere, realizând produse din pâslă artizanale.