Dialog româno-armean despre cultură şi protecţia patrimoniului
Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, domnul Kelemen Hunor, a efectuat în zilele de 21 şi 22 aprilie o vizită oficială în Armenia. Programul vizitei, deosebit de dens, a prilejuit un intens schimb de idei şi propuneri de cooperare în domeniul culturii şi patrimoniului între cele două ţări.
În debutul vizitei, sâmbătă, ministrul Culturii din România a participat la conferinţa regională cu tema „Politica în domeniul culturii: cultura ca factor al dezvoltării durabile” organizată în parteneriat cu UNESCO. În cuvântul său, Kelemen Hunor a înfăţişat câteva dintre provocările cu care s-a confruntat Ministerul Culturii din România în actualul mandat. Au fost subliniate, cu această ocazie, experienţele româneşti în domeniul restaurărilor, în domeniul digităzării şi în cel al protejării patrimoniului imaterial.
În continuarea vizitei, la Erevan, a avut loc întâlnirea oficială între ministrul Culturii şi România, domnul Kelemen Hunor, şi ministrul Culturii din Armenia, doamna Hasmik Poghosian. În cadrul convorbirilor s-a trecut în revistă stadiul relaţiilor culturale româno-armene, ambele părţi apreciind cadrul şi ritmul de dezvoltare ale acestora. Cei doi miniştri au discutat şi despre organizarea în anul 2013 a unei conferinţe armeano-române cu tema protejării patrimoniului. Nu în ultimul rând, doamna Hasmik Poghosian i-a solicitat omologului său român sprijinul pentru organizarea unei expoziţii a artistului transilvănean Jakobovits Miklós la Erevan, ministrul român asigurând partea armeană de tot sprijinul său în acest sens.
Următorul moment al vizitei a fost primirea ministrului Culturii, Kelemen Hunor, de către Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, Catolicosul tuturor armenilor. Sanctitatea Sa i-a cerut sprijinul ministrului român în retrocedarea către armenii din România a cărţilor religioase confiscate de regimul comunist. Kelemen Hunor a promis întregul său sprijin în acest sens, asigurându-l pe înaltul interlocutor că „în România diversitatea culturală dată de existenţa minorităţilor naţionale este o valoare a cărei conservare şi protejare este şi sarcina instituţiilor statului. Acolo unde există diversitate lingvistică, religioasă sau culturală, păstrarea acesteia trebuie să fie o sarcină primordială a autorităţilor statului, iar dialogul intercultural este cheia păstrării şi dezvoltării acestei diversităţi”.
În continuare, ministrul Culturii din România a participat, alături de preşedintele Armeniei, domnul Serge Sarkissian, la o ceremonie dedicată titlului de „Oraş Internaţional al Cărţii”, titlu deţinut, în 2012, de capitala Armeniei, Erevan.
În cea de-a doua zi a vizitei, ministrul Culturii din România s-a întâlnit cu domnul Zohrap Mnatsakanyan, ministrul adjunct de Externe al Armeniei.
Biroul de presă
23.04.2012