Mihai Stepan Cazazian

Dezvelirea unei plăci memoriale la Gheorgheni

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Dezvelirea la Gheorgheni a plăcii memoriale pe casa natală a părintelui Ákontz Kövér Staphanus, abate-arhiepiscop al mechitariștilor din Veneția

 

În data de 10 septembrie 2017 a avut loc la Gheorgheni (Judetul Harghita) dezvelirea placii memoriale pe casa natala al parintelui Ákontz Kövér Staphanus O.Mech. (1740-1824), abate-arhiepiscop al mechitaristilor din Venetia.

Evenimentul a avut loc in cadrul Festivalului de Arta Armeana din Gheorgheni si al Festivalului Diasporei Armene, organizat de catre Asociatia Maghiarilor Armeni din Transilvania si Municipiul Gheoregheni in amintirea a 380 de ani de la stabilirea armenilor in aceasta localitate transilvana.

La eveniment a participat presedintele Parlamentului Ungariei, dr. Kövér László, Hamlet Gasparian, ambasadorul Republicii Armenia, Arthur Nalbandian, guvernatorul Judetului Lori si Karen Parenuzian, primarul orasului Alaverdi din Armenia, Varujan Vosganian, deputat, presedintele Uniunii Armenilor din Romania, dr. Turgyan Tamas, deputat armean in Parlamentul Ungariei, Avanesian Alexan, vicepresedintele Autoguvernarii Armene din Ungaria, presedintele Consiuliul Judetean Harghita Borboly Csaba, vicepresedintele consiliului, Barti Tihamer, respectiv primarul municipiului Gheorgheni, Nagy Zoltán, Anahit Simonyan, UNIDO reprezentative in Armenia.

Placa memoriala a fost sfintita de I.P.S. dr. György Jakubinyi, arheipiscop romano-catolic din Alba Iulia – administrator apostolic ad nutum Sanctae Sedis al Ordinariatului Armeano Catolic din Romania, respectiv parintele parohiei armene din Gheorgheni, Gál Hunor, fiind dezvelita de presedintele Parlamentului Ungar, dr. Kövér László si presedintele Asociatiei Maghiarilor Armeni din Transilvania, dr. Puskás Attila.

Placa in patru limbi (maghiara, romana, engleza si armeana) care aminteste memoria parintelui de origine transilvana, uitata de multe generatii, a fost donata de consul ONU dr. Bocsánczy János,de origine armeana din Gheorgheni.  

Despre rolul principal al Mehitaristilor in renasterea culturii si civilizatiei armene, a vorbit ambasadorul Republicii Armenia Hamlet Gasparian, iar Presedintele Parlamentului Ungariei, dr. Kövér László a transmis un mesaj despre contributia armenilor in istoria Ungariei. Au luat cuvint si dr. Turgyan Tamas, deputat armean in Parlamentul Ungariei si primarul municipiului Gheorgheni, Nagy Zoltán.

In cursul evenimentului prof. dr. Garda Dezso a prezentat viata preotului mechitarist.

 

Una dintre cele mai marcante personalități ale familiei Ákontz din Gheorgheni a fost Kövér István, născut la 20 noiembrie 1740. În anii cincizeci ai secolului al 18-lea Pater Károly, cel care a popularizat principiile mechitariste printre armenii din Transilvania, a avut un impact puternic asupra tânărului, atunci în vârstă de 17 de ani, care s-a decis să devină preot mechitarist. Părintele Károly a fost însoțit de tânărul din Gheorgheni în centrul ordinului în Veneția, unde şi-a luat numele de călugăr Ștefan. Kövér István a studiat la liceul din liceul armean din Veneția. La 22 august 1758 și-a făcut jurământul monahal și a fost hirotonit preot în data de 27 octombrie 1763. În anii șaizeci a devenit doctor în științele teologice, dar s-a ocupat şi de filologie și filosofie şi în 1770 a devenit director al colegiului. A fost ales stareț în anul 1785. Şi-a îmbunătățit cunoștințele despre limba armeană. Principiul lucrării sale științifice a fost reînnoirea literaturii armene. Titlul cărții sale este „Retorica pentru limba armeană”, publicată la Veneția în 1775. Zece ani mai târziu, în 1785 a publicat o descriere geografică generală în limba armeană în 11 volume. Unele din descrierile orientale care au fost trimise la Constantinopol au dispărut în urma unui incendiu local. 11 volume de geografie generală de a fost publicată la Veneția în anii 1802-1808.

În colaborare cu preotul francez Simon Lourdet, István Kövér a creat dicționarul latin-armean. Cu toate acestea, capodopera a fost pierdută în 1789, înainte de publicarea sa. La izbucnirea războaielor napoleoniene a fost trimis dse către ordinul mechitarist la Dumbrăveni în vedera misiunii. A rămas aici până în 1799. După întoarcerea la Veneția la 10 noiembrie 1800, membrii congregației l-au ales abate cu numele de Ștefan II. În 1804 Papa Pius al VII. l-a numit și l-a dedicat arhiepiscop din Sunnis.

În urma capturării Veneţiei de către împăratului francez Napoleon I., în 1810 ordinul mechitarist, datorită lui István Kövér, a fost recunoscut de Academia de Științe. În același apare la Veneția Vechiul Testament în 4 volume și Noul Testament în 3 volume cu note.

István Kövér a înființat comunităţi monastica în Astrahan, Constantinopol și Roma și a extins mănăstirea din Dumbrăveni. În urma intervenţiei Arhiepiscopului A. Rafael, un armean bogat din Londra a construit școala armeană din Dumbrăveni.

În lucrarea sa geografică a îmbogățit cu date semnificative istoria armenilor din Transilvania. Arhiepiscopul născut la Gheorgheni, numit şi Amira sau Acontius, a murit la Veneția la 29 ianuarie 1824.