Mihai Stepan Cazazian

Deutsche Welle / A fost implicat statul turc în asasinarea jurnalistului Hrant Dink?

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Asasinarea jurnalistului armean-turc Hrant Dink în 2007 a șocat Turcia și lumea. Zeci de ani au fost acuzați de implicare. Verdictul urmează să vină, dar familia are puține așteptări.

Jurnalistul turco-armean Hrant Dink

La 19 ianuarie 2007, jurnalistul turco-armean Hrant Dink a fost asasinat pe o stradă aglomerată din Istanbul, Turcia, în fața birourilor ziarului Agos, pe care îl înființase în 1996 și al cărui redactor-șef era. Durerea și furia s-au răspândit în toată țara și dincolo de granițele ei.

Dink fusese adesea atacat pentru articolele și discursurile sale care avertizau despre ascensiunea forțelor naționaliste. El fusese chiar urmărit penal de mai multe ori. În 2002, a participat la un simpozion în care le-a spus celor prezenți că a refuzat să se definească drept turc. „Nu sunt un turc, ci un armean al Turciei”,  a spus Dink. Ulterior a fost condamnat pentru „insultă și denigrare a turcismului”.

Rakel Dink, soția jurnalistului turco-armean ucis Hrant Dink

 

Critică larg răspândită

Doi ani mai târziu, Dink a fost criticat pe scară largă pentru un articol pe care l-a scris, care include pasaje dintr-un interviu pe care l-a luat unei  femei,  care pretindea că este rudă cu Sabiha Gokcen, celebra fiică adoptivă a fondatorului statului modern turc, Kemal Ataturk. Articolul susținea că Gokcen era o orfana armeana. Gokcen a fost prima femeie pilot de luptă din lume și este considerată o icoană națională de neatins. Mulți naționaliști turci, în special cei cu legături cu armata, au susținut că moștenirea lui Ataturk a fost pătată.

Ultranaționaliștii s-au adunat în mod repetat în fața clădirii în care își avea birourile Agos, scandând lozinci inclusiv „iubeste această țară sau părăseste-o” și făcând amenințări precum „am putea veni brusc într-o noapte”.

Ca răspuns, Dink a publicat un articol în propriul său ziar intitulat „De ce am fost vizat”. El a raportat că a fost confruntat cu  ostilitati și a primit amenințări regulate. „M-am confruntat întotdeauna cu un pericol în viața mea și acum sunt, încă o dată, pe marginea unei prapastii”, a scris el. O săptămână mai târziu, a fost ucis.

„ Noi toți suntem armeni”

Vineri, 19 ianuarie 2007, Dink a fost împușcat în timp ce ieșea din clădirea Agos pentru a participa la o  comisie. Aflând despre moartea sa, oamenii s-au revărsat pe străzi pentru a-și manifesta solidaritatea. Indignarea a străbătut o mare parte din publicul turc. Sloganul: „Toți suntem Hrant, suntem cu toții armeni”, s-a răspândit rapid pe străzi.

„Sute de persoane au participat la un marș tăcut în memoria lui Hrant Dink în 2012

 

Trei bărbați au fost arestați și ulterior condamnați: Ogun Samast, în vârstă de 17 ani, care ar fi apăsat pe trăgaci, precum și Erhan Tuncel care a furnizat arma și Yasin Hayal, despre care se crede că a instigat la ucidere.

Era la curent ‘Deep State’?

Ancheta asupra morții lui Dink a arătat ulterior că anumiți oficiali ai statului erau la curent cu planurile de asasinat, dar nu au luat măsuri pentru a-l proteja.

Până în prezent, rudele sale cer vehement ca oficialii statului să fie urmăriți penal. “În ciuda amenințărilor împotriva lui Hrant Dink și a dovezilor concrete că ar putea fi ucis, nu au pus în aplicare nicio măsură pentru a-l proteja”, a spus avocatul familiei, Hakan Bakircioglu. “Grupul care a comis crima nu a fost împiedicat să funcționeze. Dar conform acuzațiilor inițiale, niciun oficial de stat nu a fost implicat în crimă.”

Avocatul Hakan Bakircioglu reprezintă familia Dink

 

Ce rol a jucat statul turc?

Procesul de crimă a fost deschis la Istanbul în iulie 2007. Nu am fost până în 2011 când criminalul auto-denuntat Ogun Samast, care era minor la momentul crimei, a fost condamnat la 22 de ani și 10 luni de închisoare. Un an mai târziu, într-un proces separat, Yasin Hayal a primit o condamnare pe viață pentru ordonarea uciderii lui Dink, în timp ce Tuncel, împreună cu alți 17 inculpați, au fost achitați.

În iulie 2016, zeci de ofițeri de poliție, precum și membri ai jandarmeriei paramilitare din provincia Trabzon și Istanbul din Marea Neagră au fost acuzați de complicitate la organizarea crimei. Verdictul în acest caz se va da la 5 martie 2021.

Actualul redactor-șef al ziarului Agos, Yetvart Danzikyan

 

O decizie liberă și corectă

Cu toate acestea, rudele nu se așteaptă la o hotărâre echitabilă atunci când vineri se pronunță o hotărâre. Bakircioglu, avocatul familiei Dink, a declarat că situația  nu a fost examinata în mod corespunzător și că la ultima ședință din 10 februarie 2021, inculpații împotriva cărora existau acuzații grave nu au fost suficient interogați. El a mai susținut că „guvernarea din Istanbul și oficialii serviciului de informații de stat MIT nu au fost deloc anchetați”, deși erau suspectați că ar fi implicați în crimă.

Moștenirea lui Dink trăiește în ziarul pe care l-a fondat. „Ne dă putere chiar și după moartea sa”, a spus redactorul – șef Agos, Yetvart Danzikyan. „Mai ales pentru armenii din Turcia care încep să-și piardă speranța pentru pace și dreptate”.

Articol apărut în DW (Deutsche Welle) la 04.03.2021, traducere  Diana Tomasian Sahaghian