Eduard Antonian

DESPRE RENAȘTEREA COMPLEXULUI MANUC BEI DE LA HÎNCEȘTI

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

            Salvarea și restaurarea patrimoniului cultural este (sau ar trebui să fie) un obiectiv primordial al oricărei țări care își respectă istoria sau vrea să fie respectată. Parafrazându-l astfel pe Nicolae Iorga au înțeles în sfârșit și moldovenii de peste Prut că e timpul să mai salveze ce mai poate fi salvat din moștenirea lui Manuc Bei Mirzaian de la Hîncești. Ne referim aici la imensul complex construit pe moșia celebrului și misteriosului armean și care astăzi se află într-o stare de degradare înfiorătoare.

            În 1998 împreună cu realizatorul Cadri Abibula (TVR) și cu Mihai Stepan Cazazian, redactorul-șef al Ararat-ului am realizat pentru prima oară un film documentar despre viața lui Manuc Bei. Ne-am deplasat atunci la Chișinău și Hâncești și am filmat și ceea ce mai rămăsese din Moștenirea lui Manuc. Deja atunci ruinele ne rânjeau hâde și aproape totul era în paragină. Noi am “tras un semnal de alarmă” încă de atunci, însă lucrurile s-au mișcat foarte greu. Explicabil și scuzabil, am spune noi, dacă ținem cont de greaua tranziție pe care o trăiește Republica Moldova. Și totuși iată că în cele din urmă situația complexului Manuc Bei de la Hîncești începe să ia o turnură favorabilă. În 2006, prin Hotărârea de Guvern premierul moldovean V. Tarlev transmitea cu titlu gratuit Complexul de Clădiri Manuc Bei în proprietatea Consiliului Raional Hîncești, căruia “îi recomanda” să ia măsuri pentru salvgadare și restaurare. Au mai trecut niște ani în care nu s-a făcut nimic. În cele din urmă au fost alocați niște bani, s-a făcut chiar și un teledon și s-au strâns cca. 27 milioane lei moldovenești. În prezent se implementează un proiect european, iar actualul premier moldovean, V. Filat a promis că va aloca suma de 2,5 mil. MDL pentru restaurare. Ambasadorul SUA în Moldova a vizitat recent Complexul Manuc Bei de la Hîncești și de asemenea a promis sprijinul său pentru strângerea de fonduri.

proiectul Palatului așa cum ar trebui să arate după restaurare

            Au fost lansate în mediul virtual bloguri și apeluri care îndeamnă la salvarea Moștenirii lui Manuc Bei Mirzaian de la Hîncești. Președintele Consiliului Raional Hâncești G. Cobzac semnează și publică o scrisoare deschisă către Diaspora Armeană în care solicită ajutor. Puteți citi scrisoarea și afla mai multe detalii doar deschizând  acest link:

http://manucbei.files.wordpress.com/2012/09/manucbeiletterenglish.pdf

Suntem convinși că restaurarea acestui patrimoniu merită orice efort financiar, că statul Armean nu va rămâne indiferent la acest demers al moldovenilor și că nici noi, armenii din Diaspora nu vom rămâne pasivi privind cum o parte din moștenirea noastră culturală se destramă.

            Cu toate acestea mai sunt încă necesari 4 milioane de euro pentru ca întregul complex să arate ca atunci, în vremurile de glorie, când Manuc Bei făcea și desfăcea destine undeva la margine de Europa, la Hîncești.

EDUARD ANTONIAN