Arsen Arzumanyan

Despre participarea armenilor la Recensământul general al populației și locuințelor din România

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Prin acest articol, dorim să clarificăm anumite detalii privind completarea chestionarului la Recensământul general al populației și locuințelor din România.

Prima etapă a recensământului a început pe 14 martie. Până pe 15 mai, chestionarele pot fi completate online, iar această variantă este de preferat față de varianta a doua care va începe pe 16 mai, când recenzorii vor merge la domiciliu pentru completarea datelor.

Recensământul general este unul dintre cele mai importante evenimente atât pentru români, cât și pentru minoritățile naționale din România, pentru a avea o imagine cât mai exactă privind numărul persoanelor de altă etnie.

Astfel, mai întâi trebuie să faceți pre-înregistrare pe acest link –

https://autorecenzare.insse.ro/ ,

completând CNP-ul, e-mail-ul, adresa etc. După care veți primi un link pe e-mail cu chestionarul. Printre întrebări sunt trei categorii de bifat despre identitate unde puteți alege „armeană”: Etnie, Limba maternă, Religie.

La Etnie, trebuie introduse primele trei litere – Arm – ca să apară căsuța armeană, fiindcă din cauza sistemului site-ului, lista care se deschide are un număr limitat de rânduri pe care le afișează. Așadar, deși existând în nomenclator, nu apar mai multe minorități, printre care și cea armeană (precum și cea poloneză, italiană, albaneză, macedoneană etc.), și trebuie pur și simplu introduse literele Arm ca s-o alegeți. Este foarte important ca fiecare dintre noi să ne declarăm etnia armeană. Precizăm că după cum este menționat în chestionar, în procesul de prelucrare, datele furnizate își pierd orice element de identificare, ele au caracter strict confidenţial și sunt folosite exclusiv în scopuri statistice. Aceste informații nu pot servi ca probe în justiție ori la stabilirea unor drepturi sau obligații pentru furnizorii de date la care se referă.

La categoriile de Limba armeană sau Religie, nu apar probleme, și varianta armeană poate fi aleasă atât introducând primele trei litere – Arm, cât și prin alegerea din lista care se deschide.

La acest recensământ, pot participa nu doar cetățenii români, dar și cei care au permis de ședere românesc cu un CNP. Acest lucru înseamnă că se pot înregistra și cei câteva sute de armeni care s-au născut în Armenia și/sau sunt cetățeni armeni. Aici, din nou, pentru alegerea variantei Armenia, trebuie să introduceți primele trei litere – Arm, sau să alegeți din lista care se deschide. Și aici apare un lucru ciudat, pentru că țările, în loc de ordine alfabetică, sunt clasificate după codul numeric al țărilor conform ISO 3166-1. Așadar, Armenia, în mod neplăcut, apare la litera B, după „Bahamas, Bahrain, Bangladesh”.

Bineînțeles, problemele din aceste categorii puteau fi evitate, iar modalitatea de completare era de preferat să fie mult mai logică și simplă. Însă, nici așa cum arată nu este complicat și, repetăm, mai bine să folosiți varianta online, decât cea cu recenzori. Oricum, de această dată, participarea la recensământ este obligatorie, iar respingerea aduce o amendă mare. Apropo, cine completează varianta online, va fi răsplătit cu o zi liberă.

După finalizare, puteți descărca răspunsurile voastre și veți primi un e-mail cu confirmare de completare.

Vă dorim succes în completarea chestionarului!

Arsen ARZUMANYAN

2 Responses to Despre participarea armenilor la Recensământul general al populației și locuințelor din România

  1. Pingback: REACTUALIZARE: Verificare absolut necesar? la autorecenzarea recens?mântului | araratonline.com

  2. Pingback: REACTUALIZARE LA RECENS?MÂNT: Verificare absolut necesar? dac? v? autorecenza?i | araratonline.com