Mihai Stepan Cazazian

Despre Generalul Iacob Zadik la simpozionul “Romanul – 100 de ani de istorie militară 1917-2017”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Miercuri, 25 octombrie  la Cercul Militar Roman, s-a  desfășurat  simpozionul aniversar cu tema “Romanul – 100 de ani de istorie militară 1917-2017”. Au susținut expuneri istoricul militar plt. adj. Sorin Grumuș, muzeograful Iulia Butnariu, comandanți ai structurilor militare din garnizoană și reprezentanți ai administrației publice locale. 

Printre invitații care au luat cuvîntul s-a aflat și dl. Emanuel Nazaretian, președinte al sucursalei Roman a UAR care a adus  în atenția celor prezenți realizările unui armean cu care ne mândrim, Generalul de divizie Iacob Zadik.
În acest context domnia sa a primit, ca armean și ca reprezentant al armenilor din Roman, o diplomă de excelență, „… în semn de aleasă prețuire și recunoștință pentru promovarea valorilor spirituale ale Armatei României.”
 

Diploma de excelență primită de domnul Emanuel Nazaretian

 

__________________

Iacob Zadik, uneori ortografiat şi „Zadic” (n. 8 decembrie 1867Brătuleştijudeţul Roman – d. 8 aprilie 1970Bucureşti) a fost unul dintre generalii Armatei României din Primul Război Mondial.

?

A îndeplinit funcţia de comandant de divizie în campania anului 1918.[2] A comandat forţele române care au intrat în Bucovina după unirea acestei provincii cu România, la sfârşitul anului 1918.

Iacob Zadik s-a născut în anul 1867 într-o familie de etnie armeană, din fostul judeţ Roman. A fost căsătorit cu Rosa, cu care au avut împreună trei copii: Grigore, Ioan-Cristea, ambii ofiţeri şi Margareta (Margueritte), căsătorită cu Grigore Kessim, fost medic sef al oraşului Bucureşti.[3]

A urmat studiile Şcolii Fiilor de Militari, din Iaşi, între 1878-1886, ale Şcolii de Ofiţeri de Artilerie şi Geniu, din Bucureşti, între 1886-1888 şi ale Şcolii Superioare de Război, din Bucureşti, între 1896-1898.

A murit în anul 1970, la vârsta de 103 ani, fiind înmormântat în Bucureşti.

vezi mai mult pe https://ro.wikipedia.org/wiki/Iacob_Zadik