Lanis Sahazizian

Despre Diaspora şi nu numai

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Noi armenii din Diaspora sîntem mai speciali căci pînă acum vreo 20 de ani nu aveam o ţară independentă pe care să o considerăm patrie şi pentru că majoritatea noastră ne-am născut în diferite alte ţări, departe de pămînturile strămoşesti.

Este adevărat că noi toţi avem o legătură specială cu Armenia şi cu neamul nostru dar, aşa cum este normal, avem şi o legătură cu pămînturile şi cu neamurile în mijlocul cărora ne-am născut.

Legătura noastră cu pămînturile strămoşeşti este şi ea preluată de la părinţi, bunici sau strămoşi care au părăsit aceste meleaguri pentru ca să-şi salveze vieţile sau pentru o viaţă mai bună.

În plus, legătura noastră cu Armenia şi poporul armean este condiţionată de cît ştim să scriem sau să vorbim limba noastra, de cît ştim despre istoria, arta şi cultura poporului nostru atît din Armenia cît şi cultura şi istoria armenilor din alte colţuri ale lumii.

Să nu uităm că în Armenia trăiesc astăzi circa 3.5 milioane de oameni şi că încă 7 milioane de armeni trăiesc în Diaspora.

Aici merită de menţional că, în prezent, Ministrul pentru Relaţiile Armeniei cu Diaspora, Dna. Hranus Hakopian şi guvernul Armeniei caută căile de a modifica legile Armeniei pentru a crea o a doua Cameră, un Senat care să-i reprezinte pe armenii din Diaspora şi pentru a întări relaţiile ţării cu comunităţile armene din toata lumea.

Desigur, cred eu, că este o idee bună şi, înţelept implementată, poate aduce avantaje atît Armeniei cît şi Diasporei.

Noi cei din Diaspora avem nevoie de tot sprijinul din partea tuturor organizaţilor din Armenia sau din afara ţării pentru a ne păstra identitatea naţională, limba, cultura, religia şi în felul acesta să supravieţuim încă multe decenii.

Este greu, dar fără mari eforturi, generaţiile ce ne urmează  în Diaspora ar putea să-şi uite identitatea naţională  şi, consider că şcolile armeneşti, cursurile de vară, conferinţele  ce tratează cultura, obiceiurile sau istoria armeană sînt extrem de importante.

Sînt optimist şi sper că  noi armenii din Diaspora vom rămîne armeni încă multe decenii de acum înainte.

Lanis

Toronto

5 Responses to Despre Diaspora şi nu numai

  1. anonim August 10, 2011 at 7:36 am

    aveti prea multa ura in voi . Incercati sa procedati la fel ca si evreii cu holocaustul numai ca nu va atrageti simpatie . E fumata demult!!!

  2. Cristina August 15, 2011 at 11:56 am

    eu nu vad aici nici o ura. cel putin nimic neindreptatit….

    in alta ordine de idei, ministerul condus de tikin Hakopyan nu vad sa fi avut vreo efectivitate reala pana acuma. cateva exemple: faimosul program Ari Tun, desi laudabil ca idee si concept, a avut prea putine rezultate concrete ( adica prea putin dintre participanti s-au hotarat apoi sa revian in Armenia pentru mai mult timp, daca nu de tot), iar unui elefant ii este mai simplu sa treaca prin urechile acului decat unui armean diasporan sa obtina cetatenia armeana…
    si unde se vede ca parerea diasporei este luata in considerare in vreun fel..? doar vise frumoase si politically correct. mafia este si va ramane mafie…

    eu traiesc intr-o tara unde deficitul bugetului de stat depaseste 30% din PIB, unde diaspora finanteaza renovarea capitala (dar nu strict necesara, de altfel) a unei singure scoli cu o suma care egaleaza bugetul pe un an al Ministerului de Afaceri Externe, unde nu se renoveaza (din banii aceleiasi Diaspore inocente) strazile cele mai circulate, care duc catre obiective de prima importanta (spital, colegiu, gradinita, tribunal, etc), ci strazi complet lipsite de importanta, dar care servesc planurile grandioase de dezvoltare ale localitatii, care nu iau in considerare in nici un fel starea actuala a localitatii respective…

  3. Cristina August 15, 2011 at 11:59 am

    @ autorul articolului – de ce credeti ca legatura unui Diasporan cu Armenia si armenitatea este conditionata de cat de mult sau putin vorbeste limba armeana..?
    Pana acum 3 ani eu nu vorbeam armeana deloc, dar asta nu m-a impiedicat in nici un fel sa ma interesez si sa aprofundez istoria si cultura armenilor din toate partile lumii intr-o anumita masura, si nu m-a impiedicat nici sa ma mut in Patrie, acum un an si jumatate…

  4. Cristina August 15, 2011 at 12:04 pm

    S? nu uit?m c? în Armenia tr?iesc ast?zi circa 3.5 milioane de oameni ?i c? înc? 7 milioane de armeni tr?iesc în Diaspora. => Da. Si conform statisticilor oficiale, in fiecare an, mai multe zeci de mii de oameni parasesc tara. Uniipentru a nu se mai intoarce niciodata. De aceea sunt de parere ca , pe langa eforturile de a atrage Diasporanii sa vina in Armenia, ar trebui intreprinse eforturi si pentru a-i face pe armenii din Armenia sa nu mai plece.
    Este dureros sa vezi cum toti aici fac tot ce le sta in putere sa plece, prin orice mijloace, nu conteaza ca e taran sau fiu de medic, iar noi care venim din afara suntem nevoiti sa avem parte de tot felul de dificultati ca sa putem sa ne atingem visul de a trai in Patrie…

  5. gugush September 12, 2011 at 12:46 pm

    Cristina se confrunt? cu fenomenul raspandit in DIASPORA numit pe buna dreptate PATRIOTISM DE CAFENEA. E deci normal sa fie indignata. Romanii aveau un dicton: Nu vorbe ci fapte!