Redactor

Despre Aznavour în „Repertoarul amorului” (vol.2) de Stelian Tănase

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Alte 69 de povești de dragoste
din istoria lumii

Volumul al II-lea a apărut în septembrie 2020.

Editura Hyperliteratura

Noul volum al Repertoarului, pregătit de Stelian Tănase, vine cu alte 69 de povești de dragoste care au schimbat destine și uneori chiar lumea din jur. De la regi, țari sau dictatori, președinți de stat, directori de servicii secrete, staruri de Hollywood sau pictori și scriitori faimoși, criminali sau abuzatori sexuali. Baudelaire, Camus, Castro, Tito, Chaplin, cuplurile Ceaușescu sau Pauker, Victor Hugo, Picasso, Elvis, John Lennon, Tolstoi, Marx, Kennedy, Clinton, scandalul #metoo și Harvey Weinstein sau drama lui Amy Winehouse sunt numai câteva dintre subiectele celei de-a doua părți.

Un capitol este dedicat lui Charles Aznavour din care reproducem câteva paragrafe. Dar vă recomandăm să cumpărați acest volum pentru a descoperi și celelalte 68 povești de dragoste !

AZNAVOUR

La 1 octombrie 2018 s-a stins Charles Aznavour, cântăreț, actor, compozitor francez, (n. 1924)

„M-am intersectat odată cu Charles Aznavour în spatele pieței Rosetti. Mi-am spus că mi se pare, ce să caute Aznavour in mijlocul Bucureștiului? Dar eram prea aproape ca să îl confund. După cîteva zile am aflat din presă că apărea într-un serial de televiziune după Balzac – „Mos Goriot”. Casa boierească în paragină din care l-am văzut ieșind era locul de filmare.

Mi-au plăcut dintotdeauna muzica, vocea, si mai ales textele lui pline de dramatism, de finețe suflească și nostalgie. De mirare. Iși scria singur textele, adesea mici poeme. Par a fi opera unui poet de meserie, ale unui erudit cunoscator al literaturii franceze. Ei bine, nu. Pe cînd avea numai 9 ani Aznavour a renunțat să frecventeze școala. A rămas pe stradă să-și cîștige pîinea lui și să-și ajute părinții. Pentru cineva fără educație, poezia lui Aznavour este un miracolul produs de un talent pur, ce altceva !

(…)

alături de Ulla Thorsell

A avut trei soții, numărul amantelor nu i se cunoaște, nici măcar acelea care au rezistat ceva mai mult timp lingă el. În martie 1946 s-a căsătorit cu Micheline Rugel Fromentin. A divortat în martie 1952. În 1955 s-a căsătorit cu Evelyne Plessis de care a divorțat în 1960. În 1967 s-a căsătorit cu suedeza Ulla Thorsell, de 18 ani, el avea 43. Puțini le dădeau șanse să supraviețuiească împreună. Totuși au rămas casatoriti peste 50 de ani cu ea, pină la moartea sa in 2018. Cu prima sotie a avut doi copii, fată/băiat. Cu a doua sotie Evelyne Plesis nici un copil. Cu a treia, trei. „La prima căsătorie eram prea tineri, la a doua eram prea prost. La a treia m-am însurat cu o femeie dintr-o cultură diferită, mai strictă. Am învățat multe lucruri de la ea – toleranța mai ales„ – a declarat într-un interviu. A mai avut un copil pe nume Patrick (n. 1951) dintr-o legatura efemeră. S-a sinucis inexplicabil la vîrsta de 25 de ani (1976). A fost găsit după o lună de la sinucidere în apartamentul închiriat pentru el de Aznavour, înconjurat de sticle de alcool si medicamente. Un episod extrem de dureros pentru tatăl lui, foarte atașat de copil. Se ocupase de el ca un tată. L-a adus în casa lui, a avut grijă de educația lui.

(…)

S-a stins la 94 de ani luni, 1 noiembrie 2018. Cu trei zile mai devreme apăruse la o televiziune. A vorbit despre spectacole pe care le avea deja aranjate pînă la sfirșitul anului. Afișele erau deja tipărite și se pregatea de drum. Era în formă, bucuros ca urma să apară iar pe scenă. Încheiase cu bine un turneu în Japonia. Tocmai se întorsese acasă, dorind să fie cu familia. Întrebat dacă se retrage, a răspuns -” Nu. În ziua cînd voi implini 100 de ani voi urca pe scenă”