Mihai Stepan Cazazian

CĂLĂTORII / Despre Armenia cu un colț din suflet…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Am plecat în Armenia cu o imensă dorință de a cunoaște cât mai multe despre un popor care m-a fascinat de-a lungul ultimelor luni, fără însă să am așteptări prea mari în legătură cu scena muzicală contemporană. Muzica academică și cea tradițională îmi erau bine cunoscute , dar ceea ce nu am știut este că Armenia dispune de o artă sonoră atât de creativă în cluburile underground.

Hayk Karapetyan - After our era

Hayk Karapetyan – After our era

Încercând să cunosc societatea din interiorul ei, am căutat, preț de două săptămâni, să trăiesc viața unui tânăr armean și să frecventez cluburile de muzică live. Prima surpriză a fost chiar un concert cu instrumente tradiționale într-un club de jazz cu un concept foarte interesant, numit Ulikhanyan, a trupei Goght. Liderul trupei, Hayk Karapetyan,  este un multi-instrumentist și compozitor care a lansat recent albumul „After Our Era”, un album  cu o lume sonoră extrem de colorată și originală, ce poate fi găsit pe itunes, pentru cei care doresc să îl asculte.

Al doilea eveniment a fost unul emoționant și care m-a făcut să iubesc Armenia și mai mult: celebrul pianist Tigran Hamasyan, un muzician pe care îl admir de ceva timp, a călătorit din Franța la Gyumri, orașul său natal, ca să concerteze pentru campania caritabilă ce s-a declanșat în întreaga țară pentru familiile care au rămas fără casă. Concertul a fost extrem de sentimental, Tigran Hamasyan a interpretat din piesele de pe ultimul său album cu un respect extraordinar față de muzica tradițională armeană sau cea proprie. Dar mai impresionant mi s-a părut faptul că mai mulți artiști tineri s-au implicat în campania „Yerevan Next to Gyumri” prin concerte caritabile.

Tigran Hamasyan for Gyumri

Tigran Hamasyan for Gyumri

Gyumri, un oraș puternic afectat de cutremurul din 1988, păstrează o atmosferă de melancolie a unor oameni care vor să uite și vor să lupte pentru tânăra generație.Locul în care s-au născut George Gurdjeff, Khachatur Avetisyan sau Armen Tigranian naște în continuare viitoarele elite ale Armeniei. Rob’s Home, un spațiu de poveste pus la dispoziția tinerilor din Gyumri sau chiar turiștilor, mi-a dat prilejul să cunosc câțiva din artiștii plastici, muzicienii sau scriitorii de o vârstă foarte fragedă, dar foarte ancorați în realitate și cu o mare sete de cultură.

Alexandrapol Orchestra- Yerevan next to Gyumr

Întorcându-mă în Erevan am început primăvara cu un recital al Alexandrapol Orchestra, un proiect fondat în Gyumri, ce fuzionează muzica ska din zona Caraibelor cu elemente de muzică tradițională și muzică țigănească. Concertul a fost unul interactiv și a răspândit o energie minunată, cu care am vibrat întreaga seară.

Bambir

Bambir

O revelație pentru mine au fost cei din trupa The Bambir, care m-au făcut să zâmbesc chiar înainte să-i ascult, când am aflat că este un proiect „moștenit” din generație în generație. O trupă extraordinar de inventivă și originală, un amestec de rock și muzică tradițională în dozele perfecte, The Bambir au pornit la scurt timp după concertul din Erevan într-un turneu în SUA.

Rozen Tal - Yerevan next to Gyumri

Ultimul concert la care am luat parte a fost cel al trupei Rozen Tal, un trio tânăr care a reușit să ofere un spectacol avangardist atât de profund că ai fi putut jura că poartă, cu o mască de rock progresiv și psihedelic, întreaga moștenire istorică pe umerii lor. Recitalul lor a fost, de fapt, o piesă de teatru în care toți spectatorii au fost, pe rând, actori și s-au pierdut într-o lume mult mai reală decât cea din clubul la mesele căruia stăteau. Aștept cu interes primul lor album, pentru că au dovedit, în 90 de minute de concert, că nu sunt doar un grup de instrumentiști foarte buni, ci că au ceva mult mai important și autentic de transmis publicului.

Am plecat fericită de acolo. Fericită pentru că știu că mă voi întoarce, pentru că știu că este doar începutul în incursiunea mea culturală în acel teritoriu pe care deja îl simt ca fiind o parte din mine. Generația tânără a Armeniei mi-a dat o lecție importantă de respect față de folclorul propriei țări și nicăieri în Europa n-am întâlnit o capacitate mai mare de expresie a propriei identități.

Am scris despre Armenia cu un colț din suflet.  Sunt încă impregnată de bunătatea oamenilor, de muzica tradițională cu un parfum pe care nu l-am mai găsit nicăieri, de minunea care există în Caucaz.

Ioana Pînzariu
Universitatea Națională de Muzică din București