Redactor

DESCOPERĂ.ro | Un apeduct roman neterminat a fost găsit în Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Foto: The Armenian-German Artaxata Project/ J. Schellig

Ștefan Trepăduș

Arheologii au descoperit în Artaxata, Armenia, rămășițele unui apeduct roman arcuit care a fost început, dar pe care romanii nu l-au mai terminat niciodată. Este cel mai estic apeduct arcuit descoperit vreodată pe teritoriul Imperiului Roman.

Zona Artaxata a fost stabilită încă din mileniile V-IV î.Hr. Orașul a fost fondat în jurul anului 180 î.Hr. de regele Artases-Artaxias I drept capitală a Regatului Armeniei și a rămas centrul administrativ al Armeniei până în secolul al V-lea d.Hr., chiar și după cucerirea sa de către regele persan Shapur al II-lea în 369 d.Hr.

Încercările Romei de a cuceri Armenia au avut mai puțin succes. Nero a capturat Artaxata în 58-59 d.Hr. și l-a instalat pe Tigranes al VI-lea ca rege clientelar, dar romanii au fost înfrânți și Nero a semnat un tratat de pace în 63 d.Hr., scrie The History Blog.

Roma a trimis chiar bani și arhitecți pentru a ajuta la reconstrucția Artaxata. Termenele tratatului au menținut Armenia independentă timp de aproape 50 de ani până când Traian a încălcat tratatul în 114 și a invadat-o.

citește tot articolul pe descopera.ro