Mihai Stepan Cazazian

Deputatul Garo Paylan solicită parlamentului turc să analizeze genocidul armean

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Deputatul armean în Parlamentului turc, Garo Paylan, solicită Președintelui Parlamentului să examineze chestiunea Genocidul Armean. El folosește cuvântul „Aghet” pentru a califica „Genocidul”, deoarece acest termen poate face obiectul unei sancțiuni în Turcia …

Iată textul declarației :

“24 aprilie este Ziua amintirii genocidului armean. La 24 aprilie 1915 în capitala otomană, prin decizia guvernului, au fost arestați și exilați elita intelectuală a armenilor [din regiunea occidentală], mulți dintre ei fiind uciși pe platourile Anatoliei.
1915 și politica planului de exterminare, a fost pusă în aplicare mai înainte ca parlamentele din diferite țări să examineze ceea ce Organizația Națiunilor Unite a stabilit a fi drept „crimă de Genocid”. În timp ce armenii au suferit „marele Aghet” (notă „Marea catastrofă” pentru a nu folosi termenul „genocid” pedepsit în Turcia), în urmă cu 105 ani, în parlamentul Turciei subiectul nu este tratat, adevărul nu a fost restabilit și evenimentul nu a primit o notificare. Armenii de pe întreaga planetă, de un secol, așteaptă dreptatea care se poate baza doar pe opinia publică a oamenilor din Turcia și a parlamentului turc.

În acest scop ne-am propus să realizăm o analiză parlamentară a trecutului înainte de a începe studiul „Aghet-ului” din 1915 prin care a trecut poporul armean, pentru a preciza responsabilii acestor asasinate, pentru a confrunta trecutul cu dorința asigurării unei tardive justiții.

Vom trimite cererea președintelui Parlamentului la o dată ulterioară. “

Garo Paylan, deputat, reprezentând Diyarbakir în Parlamentul turc.