Redactor

Deputații francezi au decis: negarea genocidului armean devine infracțiune. Turcia reacționează dur

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Camera inferioară a parlamentului francez a votat astăzi legea care transformă în infracţiune negarea genocidului armean, informează agențiile internaționale. Turcia și-a rechemat ambasadorul la Paris și a anunțat măsuri dure în replică la votul din Adunarea Națională.

Proiectul trebuie să fie supus însă și votului senatorilor francezi.Senatul a respins la începutul acestui an o inițiativă similară, la cinci ani după ce fusese adoptată de deputați.

Deputații au votat prin simpla ridicare a mâinii. Înainte de demararea procedurii de vot, parlamentarii francezi au denunțat ceea ce au numit propaganda dusă de guvernul de la Ankara pentru a împiedica adoptarea deciziei de astăzi.

Franța a recunoscut oficial genocidul armean în 2001, dar nu a stabilit nicio formă de pedeapsă pentru cei care îl neagră pe teritoriul francez.

Proiectul de lege adoptat astăzi prevede o amendă cu închisoarea de până la un an și o amendă de 45.000 de euro pentru cei care neagă public genocidul armean, punându-l practic pe picior de egalitate cu Holocaustul.

Replica Turciei

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat, la câteva ore după votul din camera inferioară a parlamentului francez, că, pe lângă decizia de rechemare a ambasadorului la Paris, guvernul de la Ankara va suspenda toate vizitele la nivel politic, precum și toate proiectele de cooperare militară, inclusiv manevrele comune.

„Din nefericire, această propunere a fost adoptată în pofida tuturor avertismentelor noastre. Acest lucru va produce răni de nevindecat extrem de grave în relaţiile bilaterale ale celor două ţări”, a indicat şeful guvernului turc într-o conferinţă de presă la Ankara.

„Este o iniţiativă rasistă, discriminatorie şi xenofobă şi în consecinţă Turcia a decis suspendarea vizitelor oficiale bilaterale cu Franţa şi îngheţarea cooperării politice şi militare cu această ţară”, a continuat premierul Erdogan.

Turcia, care respinge termenul de „genocid”, avertizase de ieri Parisul că își va retrage ambasadorul și că va suporta grave consecințe economice și politice. Ankara a comparat o eventuală lege în acest sens cu o încălcare agravă a libertății de exprimare, împieicându-i pe francezi să spună ceea ce gândesc.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a reamintit Franței de trecutul său colonial, de masacrele din războiul pentru independența Algeriei și presupusul rol jucat de armata franceză în genocidul din Rwanda, din 1994.

„Cei care vor să vadă genocid ar trebui să se uite împrejurul lor și să își vadă propria istorie murdară și însângerată”, a spus Erdogan.

Pro și contra

În octombrie 1914, Imperiul Otomat a intrat în Primul Război Mondial alături de Germania şi imperiul austro-ungar. La 24 aprilie 1915, mii de armeni bănuiţi de sentimente naţionale ostile guvernului central au fost arestaţi. La 26 mai, o lege specială a permis deportarea de persoane „din raţiuni de securitate internă”, amintește și Agerpres.

Populaţia armeană din Anatolia şi Cilicia, catalogată de autorităţi „inamic intern”, este constrânsă să plece în exil în deşertul Mesopotamiei. Numeroşi armeni au fost ucişi pe drum sau în tabere de refugiaţi.

Imperiul Otoman s-a destrămat în 1920, la doi ani după ce Armenia şi-a declarat independenţa de stat, în mai 1918, urmând ca după alţi doi ani să fie sovietizată.

Turcia afirmă că şi-au pierdut viaţa până la 500.000 de armeni în cursul confruntărilor şi al deportărilor forţate spre Irak, Siria şi Liban, foste provincii otomate, negând însă orice intenţie turcă de exterminare a armenilor.

Ankara susţine că este vorba despre o represiune împotriva unei populaţii care colabora cu inamicul rus, în timpul Primului Război Mondial, insistând că zeci de mii de turci au fost ucişi atunci de către armeni.

Parlamentul European a recunoscut genocidul armean la 18 iunie 1987. În 2007, Elveţia a sancţionat un negaţionist, potrivit legislaţiei antirasiste elveţiene.

Autor:  Paul Ciocoiu

dupa EVZ.ro

 

 

3 Responses to Deputații francezi au decis: negarea genocidului armean devine infracțiune. Turcia reacționează dur

 1. gugush January 3, 2012 at 9:33 pm

  In realitate, legea adopatata vizeaza pedepsirea negarii oricarui genocid , inclusiv cel armean, in cazul negarii lui publice. Faptul ca turcul a sarit din papuci este de fapt o recunoastere implicita a genocidului. !

 2. gugush January 11, 2012 at 10:57 pm

  RAni de nevindecat

  Buna expresie! Dar cum trebuie catalogat genocidul sistematic antiarmean ? Zgarietura mica? Daca votul Acesta e o rana de nevindecat atunci genocidul este o tragedie MILENARA.

 3. gugush January 11, 2012 at 11:08 pm

  301

  Domnul Erdogan a uitat in pledoaria sa impotriva legii de pedepsire a negarii oricarui genocid recunoscut de guvernul,francez, sa mentioneze ca si Turcia are o lege cu privire la genocidul armean care pedepseste aspru insa pe cel care mentioneaza genocidul armean: este articolul 301 din codul penal turc in vigoare!