Mihai Stepan Cazazian

DEPUTATUL VARUJAN PAMBUCCIAN : Declarație politică despre blocarea Coridorului Lacin

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Nagorno-Karabakh avea, până la începutul acestei săptămâni o singură conexiune cu lumea din afara Azerbaidjanului: coridorul terestru Lacin. Stabilit a fi păstrat ca un culoar de legătură între Karabakh și Armenia în urma armistițiului semnat în anul 2020, Lacin este din 13 Decembrie 2022 impracticabil fiind ocupat de persoane care dovedesc că războiul asimetric poate lua formele cele mai neașteptate. De data aceasta vorbim despre demonstrații ample care au blocat coridorul, demonstrații susținute de ONG-uri de mediu și care se pretind a fi spontane dar care se coordonează întâmplător cu oprirea furnizării de gaze naturale către Karabakh.

Efectul acestei blocade îl constituie înfometarea și lipsirea de medicamente și energie a unei populații de 120.000 de mii de persoane, majoritatea lor fiind etnici armeni. La o scară mai mică, această acțiune amintește de genocidul din Ucraina orchestrat de către Stalin și ea poate duce, dacă va dura, la o catastrofă umanitară.

De aceea, mă alătur vocilor comunității internaționale care cer încetarea imediată a blocadei și rezolvarea oricăror diferende pe cale diplomatică și fac un apel către autoritățile române să întreprindă demersuri concrete în acest sens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *