“Departe de Ararat. Cultura Armeană în bazinul Carpatic” — Expoziţie la Muzeul de Istorie din Budapesta 5 aprilie — 15 septembrie 2013.
Muzeul de Istorie din Budapesta şi Biblioteca Naţională Széchényi sunt organizatorii expoziţiei intitulate „Departe de Ararat. Cultura Armeană în bazinul Carpatic” care s-a deschis în data de 5 aprilie 2013 la Muzeul de Istorie din Budapesta, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la prima carte tipărită în limba armeană. Cu această expoziție Muzeul se aliniază la alte evenimente, similare, din întreaga lume. În 1512/1513 Hakob Meghapart, tipograf, a editat prima carte cu litere armeneşti, Urbatagirk ( Cartea de Vineri ). În această expoziţie cultura scrisă armeană are o pondere mai mare , dar sunt expuse şi alte obiecte cu un orizont cultural mai larg : expoziţia prezintă atât comori ale artei religioase armeneşti din Transilvania, cât şi obiecte rare şi de valoare care au aparţinut armenilor din Ungaria.
Armenii, în număr mai mare se stabilesc în Transilvania în a doua jumătate a secolului XVII. Începând cu secolul XVIII găsim 4 aşezări cu populaţie însemnată de armeni (Gherla, Dumbrăveni, Gheorgheni şi Frumoasa). În aşezările lor armenii au avut biblioteci valoroase, colecţii de cărţi rare şi au adunat un tezaur care până în zilele noastre a rămas necunoscut atât pe plan local cât şi pe plan international. Cele mai vechi cărţi şi exponate de aici provin din colecţia bisericilor armeneşti din Transilvania şi până acum nu au fost expuse la nici o expoziţie internatională. În aceste colecţii se găsesc cărţi unicat — cum este prima Biblie din lume tipărită în limba armeană — precum şi alte cărţi tipărite în centre armeneşti ale vremii (Constantinopol, Veneţia, Roma, Marsilia, Viena, Triest, Sankt-Petersburg, Amsterdam, etc.)
Din expoziţie reiese şi faptul că personalităţi de origine armeană, sau cu deşcendenţă armeană au îmbogăţit cultura maghiară; printre ei şi cei doi martiri de la Arad (colonelul Lázár Vilmos şi general locotenet Kiss Ernő), mulţi politicieni din perioada dualizmului şi artişti de talia lui Hollósy Simon. Portretele armenilor celebrii din expoziţie au fost pictate printre alţii de Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Than Mór.
Expoziţia prezintă şi cultura armenilor stabiliţi mai ales în Budapesta în decursul secolului XX. Aceste relicve fac ca expoziţia să devină una plină de semnificaţie şi totodată unică.
Expoziţia poate fi vizitată între 5 aprilie şi 15 septembrie 2013, în incinta Muzeului de Istorie din Budapesta.
Coordonatori şi îndrumători profesionali: Dr. Boka László director ştiinţific (BNSZ); Dr. Farbaky Péter vice director general(MIB).
Curatori: Dr. Kovács Bálint istoric, la Institutul pentru Europa Centrală şi de Est al Universităţii din Leipzig (GWZO), collaborator ştiinţific; Pál Emese istoric de artă, U.B.B. Cluj.
Evenimetele sunt sprijinite de Fondul Naţional de Cultură (NKA), Institutul pentru Europa Centrală şi de Est al Universităţii din Leipzig (GWZO) şi autoguvernările locale armeneşti din Ungaria.